Jakob Forssmed ersätter Ebba Busch Thor i Agendas partiledardebatt. Foto: TT

Forssmed: Det här kom lite oväntat

Publicerad

Med kort varsel fick Jakob Forssmed veta att han ska ersätta Ebba Busch Thor i kvällens partiledardebatt i Agenda. – Det kom lite oväntat för mig. Men jag har en bra grundform!

När han ska beskriva hur det känns säger han att ”om jag jämför med att springa ett lopp så har jag väl inte hunnit formtoppa så som jag skulle önska, men jag hoppas att jag ändå är bra förberedd”.

”Har förberett mig i dag”

Jakob Forssmed är riksdagsledamot och Kristdemokraternas vice partiledare. I den rollen kunde man tänka sig att han varit förberedd på att kanske få ersätta Ebba Busch Thor i debatten. Men det var han inte, säger han.

Partiledardebatten maj 2015

– Jag hade faktiskt inte tänkt så mycket på det tidigare. Jag har förberett mig i dag, men jag har inte ägnat de senaste veckorna åt det.

När fick du veta att du skulle ersätta Ebba Busch Thor?

– Det fick jag veta i går. Först tänkte jag ”vad kul för Ebba att hon fått en son” och sedan tänkte jag ”oj – det här ska bli spännande!”.

Vill prata om jobben och familjen

Vad vill du lyfta fram i debatten?

– Jag hoppas jag kan lyfta fram att Kristdemokraterna har en bättre politik för jobben, att vi värnar gemenskap och sammanhållning och att vi tror att familjen har en stor roll, något som saknas hos regeringssidan. Jag vill även gärna debattera lite om valfrihet.

Du var ju själv partiledarkandidat i Kristdemokraterna – känns det lite som en revansch att få hoppa in i partiledardebatten?

– Nej det känns inte som revansch – jag hoppar in i egenskap av vice partiledare. Jag är som sagt inte riktigt formtoppad, men jag tror att jag har en bra grundform. Det ska bli spännande och roligt att möta de andra. Och några debatter har jag ju varit med om även om det inte varit i detta sammanhang.

Vad tror du skiljer en tv-debatt från andra debatter?

– Det blir väl lite mer uppstyrt på grund av att SVT sätter ämnena och vi inte vet om dem i förväg. I riksdagen bestämmer man själv mer vad man ska prata om.

Laddar med promenad

Efter intervjun ska han ge sig ut på en promenad, säger han.

– Det är mitt sätt att ladda!

Agendas partiledardebatt direktsänds söndagen den 10 maj i SVT2 kl 20.00-22.00 med avbrott för Aktuellt kl 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatten maj 2015

Mer i ämnet