Peter Nordlund på FOI varnar för att det finns stora risker för att det ökade försvarsanslaget på 10,2 miljarder gröps ur genom ökade priser och lönekostnader och i praktiken bara blir hälften. Foto: TT/SVT

Försvarsekonom varnar: Försvarsanslaget är i praktiken halverat

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora risker för att häften av det ökade försvarsanslaget på 10,2 miljarder kommer att ätas upp av ökade priser och löner. Den varningen kommer från försvarsekonom Peter Nordlund på FOI. – Konsekvenserna blir ju att pengarna räcker till mindre än vad politikerna hoppas, säger han.

– Av de här extra tio miljarderna blir det ju kvar ungefär hälften, säger Peter Nordlund på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, som i flera år granskat försvarets ekonomi och verksamhet.

Han menar att politiska beslut i form av arbetsgivaravgifter och hyreskostnader exempelvis kommer att äter upp 1,7 miljarder av de 10,2.

FOI har i olika rapporter också påpekat konsekvenserna av att det index som används för att kompensera Försvarsmakten för kostnadsfördyringar som den får genom pris och löneökningar har en tendens att underkompensera Försvarsmakten. Det vill säga att Försvarsmakten inte får kompensation fullt ut, menar Peter Nordlund.

Detta skulle sammanlagt göra att höjningen av försvarsanslaget på 10,2 miljarder i praktiken endast blir cirka 5 miljarder.

”Måste prioritera vad som ska utgå”

Frågan är då vad konsekvenserna av detta blir för Försvarsmakten.

– Konsekvenserna blir ju att pengarna räcker till mindre än vad politikerna hoppas.

Och vad måste man ta för beslut då? undrar Peter Nordlund.

– Ja, då blir det ju en prioriteringsfråga. Antingen tillskjuta pengar motsvarande det köpkraftstapp som man då får eller bestämma vad som ska utgå eller ska skjutas på framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.