Försvarsmakten bekräftar hotbild mot tolkar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten bedömer att det finns risk för att de afghanska tolkarna som arbetat för den svenska styrkan kan utsättas för hämndaktioner.

Den svenska styrkan i Afghanistan har använt sig av trettio tolkar varav sex varit direktanställda och 24 via bemanningsföretag och ett stort antal har uttryck oro för vad som ska hända när den svenska styrkan trappas ner.

Många av dem ansökte förra sommaren om asyl med hänvisning till det potentiella hotet och nu bekräftar också Försvarsmakten att det finns en hotbild.

Afghanska tolkar

– Jag kan inte exakt säga att det är en jättestor risk men vi bedömer att det finns ett hot men jag kan inte säga hur hotet ser ut efterhand som vi trappar ned insatsen, säger Anders Silwer, chef för Försvarsmaktens insatser till SVT.

Efter att medier uppmärksammat frågan den senaste tiden har nu också regeringen begärt  att Försvarsmakten ska utreda situationen för de lokalanställda i Afghanistan, och det snabbt. Begäran lämnades över i tisdags och redan på måndag vill regeringen ha ett  svar.

– Vi kände ett behov av att höra Försvarsmaktens bild av hur man ser på helheten när det gäller de civilanställda, säger försvarsminister Karin Enström (M) till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afghanska tolkar

Mer i ämnet