Foto: SVT

Fortfarande oenighet kring svensk vapenexport

Uppdaterad
Publicerad

En dryg månad kvar tills utredningen om svensk vapenexport är klar – men fortfarande råder oenighet om hur man ska skärpa lagen för Sverige att exportera vapen till ickedemokratier.

– Det är illavarslande att S inte satt ned foten, säger Lars Ohly (V).

Vad är egentligen en diktatur och hur definierar man det – det var frågan i partiledardebatten i förra veckan. Lars Ohly (V) tvekar inte i kvällens vapendebatt – Thailand som Sverige exporterar krigsmateriel till, är en diktatur. Anna-Lena Sörenson gör dock precis just det, tvekar. På den direkta frågan blir det att Thailand är en ”ickedemokrati” – men efter att Ohly har beskrivit landet som styrs av en militärjunta där människor inte har några fria möjligheter att uttrycka sig låter det annorlunda.

– Lasse har rätt.

Agenda

Är Thailand en diktatur?

– Ja.

Oenighet i kommittén

Lika många tveksamheter verkar råda kring utgången av den KEX-utredning (förkortning för det komplicerade namnet Krigsmaterielexportöversynskommittén) som förhalats sedan december förra året i flera omgångar men som nu ska presenteras den 30 juni.

Utredningen har i uppdrag att ge förslag på hur lagen om vapenexport ska kunna skärpas och försvåra för svensk försvarsindustri att exportera till länder som bryter mot mänskliga rättigheter.

Både vänsterpartisten Lars Ohly och socialdemokraten Anna-Lena Sörenson sitter i kommittén och i kväll möttes de i en debatt i Agenda.

Demokratikriteriets utformning osäker

Vad debatten kring utredningen främst har kommit att handla om är att man bör införa ett demokratikriterium, vilket det verkar finnas en enighet kring – men inte hur detta ska se ut. Igen kommer här frågan om hur man definierar ett land som en diktatur. 

Lars Ohly oroas av att lagstiftningen inte kommer att bli tillräckligt skarp.

Anna-Lena Sörenson ger dock beskedet att man ska kunna väga in en helhetsbedömning för varje enskild land.

– Är landet till exempel på väg åt en demokratisk utveckling och vilket slags materiel rör det sig om är faktorer man ska kunna väga in.

Försvarsintresset för Sverige

Hon menar också att man inte får glömma det svenska försvarsintresset.

– Vi ska inte exportera om inte det svenska försvaret har ett intresse av det. Det är viktigt för Sveriges försvar att vi har bra vapen och det tillhandahålls av den svenska försvaret. Men Sveriges försvar är en för liten kund och därför måste svensk försvarsindustri få exportera.

– Vi har fått i uppdrag att se till att Sverige inte längre fortsätter med denna släpphänta försvarspolitik. Då är det väldigt oroväckande att de svenska försvarsintressen ska lyftas fram ytterligare. Det är ju dem som gjort att vi faktiskt har beväpnat dessa diktaturer.

Ska bli ”nästan omöjligt”

Så hur blir demokratikriteriet utformat – ska vi eller bör vi inte exportera till ickedemokratier? Anna-Lena Sörenson menar på att mänskliga rättigheter ska väga tyngre än i dag. Men det ska finnas en möjlighet att göra undantag.

– Det ska bli nästan omöjligt att exportera till vissa länder. Men i väldigt sällsynta fall ska det vara möjligt att exportera till ickedemokratier.

Ohly menar att S har möjligheten att gå antingen till höger eller till vänster i frågan.

– Ni har en möjlighet att skriva in att Sverige inte ska exportera till diktaturer. Se till att vi gör någon skillnad i verkligheten och inte kommer med några skrivningar som inte betyder något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet