Foto: TT

Kvinnliga chefer tjänar mindre pengar

Uppdaterad
Publicerad

Är du kvinna och chef? Då är sannolikheten stor att du jobbar gratis 33 minuter om dagen. Åtminstone enligt chefsorganisationen Ledarnas kartläggning som SVT tagit del av.

Visserligen så ökar antalet kvinnliga chefer sakta men säkert, liksom andelen. Men med nuvarande takt dröjer det till år 2030 innan lika många kvinnor som män är chefer, visar ledarnas jämställdhetsbarometer. Minst jämställt är det inom privat sektor, där dröjer det till 2043 innan andelen kvinnliga chefer är lika stor som den manliga.

Slentrianmässig rekrytering

– Vi ser att rekrytering fortfarande sker väldigt slentrianmässigt. Man tittar inte så mycket på kompetens, vem som skulle vara den bästa chefen. I stället rekryterar man någon man känner igen och som kanske finns i det egna nätverket, säger Ledarnas ordförande Annika Elias till SVT Nyheter.

Och ju högre upp på chefsstegen man tittar, desto lägre blir andelen kvinnor. På vd-nivå är den nere på 16 procent, visar undersökningen. Chefens chef är med andra ord nästan alltid en man.

Större krav

Ett av få undantag är Anna Byrås, vd på Swedish Biogas:

– Min generella erfarenhet är att en kvinna måste prestera bättre och ha högre kompetens än en man för att få samma tjänst. En kvinna måste uppfylla hela kravspecifikationen för ett jobb medan det för en man ofta räcker med att ha potentialen, säger hon.

Kvinnliga chefers oavlönade arbetstid, 33 minuter om dagen, har Ledarna räknat ut genom att jämföra lönen mellan kvinnliga och manliga chefer nivå för nivå. Könslönegapet bland svenska chefer motsvarar nämligen 3.362 kronor per månad, och omräknat i tid blir det 33 minuter om dagen.

För att förbättra jämställdheten bland chefer föreslår Ledarna bland annat en helt individualiserad föräldraförsäkring eftersom man anser att kvinnor har svårare att göra chefskarriär då de i genomsnitt tar ut 75 procent av föräldraförsäkringen.

Återkommande besvikelse

Varje år sedan 2012 har Ledarna tagit fram jämställdhetsbarometern, och ordförande Anna Elias är frustrerad över att förändringen går så långsamt.

– Jag blir alltid lite besviken, det har jag blivit de senaste åren när vi tagit fram de här siffrorna. Jag hoppas alltid att det skall gå lite fortare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.