James Fitzpatrick och hans lagkamrat Vladi spelar beachvolleyboll med Richard Johansson (th) i Rålambshovsparken i Stockholm på påskdagen. Temperaturen uppmättes till 16 grader under eftermiddagen. Foto: Jessica Gow/TT

Fortsatt vackert – men värmen avtar

Uppdaterad
Publicerad

Värmen är på påskfirarnas sida denna helg. Lagom till vardagens återtåg blir det svalare. Men deppa inte – solen är här för att stanna.

Påskdagen bjöd på nytt årshögstatemperatur med 22,1 grader vid stationen Eftra-Broen utanför Falkenberg i Halland.

Sista dagen på påskledigheten kommer även den att bjuda på varmt och soligt väder över större delen av landet, om än troligtvis inte lika höga som påskdagens högsta. Även norra Norrland, som tidvis haft det molnigt under helgen, får nu ta del av solen.

Allra varmast blir det i södra Svealand och norra Götaland med drygt 15 grader, som lokalt kan gå upp till 20. I södra Götaland väntas regn mot annandagens eftermiddag, vilket gör att temperaturen där sjunker något. På tisdagen blir det enligt prognosen åter fint väder, även i Götaland.

Senare i veckan blir det i huvudsak stabilt väder med mycket sol till följd av ett högtryck. Men temperaturerna kommer inte att vara riktigt så höga.

På onsdag blir det enligt SMHI 10-15 grader i Götaland, 8-12 i Svealand och 5-10 i södra Norrland. I norra Norrland ligger det på 0-5 grader och Lapplandsfjällen får några minusgrader. Liknande temperaturer väntas på torsdagen och framåt helgen.

Helgens varma väder har fått björkarna att slå ut, och det är höga halter björkpollen i södra delarna av landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.