Foto: TT

Svensk förundersökning mot Volkswagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om bland annat grovt bedrägeri mot Volkswagen (VW).

I ett meddelande från myndigheten meddelas att chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om grovt bedrägeri och brukande av osann urkund.

Utredningen kommer enligt Åklagarmyndigheten även att avse förutsättningarna för att bötfälla Volkswagen.

Volkswagens utsläppsbluff

Manipulationer

Bakgrunden är höstens avslöjanden om att VW manipulerat datorutrustningen i vissa bilar för att visa lägre nivåer av utsläpp av kväveoxider.

Eftersom en del av bilarna sålts i Sverige, där de blivit godkända av Transportstyrelsen, grundat på det tekniska underlag som lämnats från Volkswagen – trots att de inte motsvarade kraven för typgodkännande. Det handlar om bilar som sålts under åren 2009-2015.

Svenska Volkswagen har meddelat att företaget kommer att samarbeta fullt ut i brottsutredningen, som bedrivs i samverkan med utländska myndigheter, skriver Åklagarmyndigheten i sitt pressmeddelande.

Välkomnar

– Vi välkomnar en förundersökning. Vi tycker att det är bra att allt som har hänt gås igenom på ett grundligt sätt. Samtidigt är vi övertygade om att den kommer att visa att det inte finns fog för en misstanke, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen Sverige.

Att man vidgått att fel begåtts i koncernen har inget med den svenska verksamheten att göra, fortsätter han.

– Det som hände överraskade även oss i Sverige. Vi har sålt bilar utifrån den information vi har haft, och vi har inte haft kännedom om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volkswagens utsläppsbluff

Mer i ämnet