Foto: SVT.

Förvaltaren försökte upphäva Anns äktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade larm om att förvaltaren till Anns make använde en advokat och drev domstolsprocesser mot Ann, så agerande inte Överförmyndarnämnden. Inte förrän hon fick med sig en riksdagsledamot, blev hon hörd.

Ann Wennberg var svenskalärare, och lärde känna sin nuvarande make redan på 60-talet. Men det var först på äldre dar som de blev ett par, berättar hon:

– Han ringde mig, jag blev väldigt glad. Vi var ensamma, som han sa, i onödan. Han ville att jag skulle komma och hälsa på, och så gjorde jag det. Och så träffades vi på så vis, säger Ann.

#deutsatta

Efter några år så gifte sig Ann och hennes man i Bohuslän, men då hade hennes man redan fått en demensdiagnos. Men när Carin, makens dotter fick höra talas om bröllopet, begärde hon och fick igenom, att han fick en förvaltare.

Hon menar att det var ett skydd för hennes pappa:

– Hade han varit vid sina sinnes fulla bruk när han gift sig så hade jag självklart inte brytt mig. Mitt intresse i detta är att hjälpa pappa. Jag vill att han ska få ha ett lugnt liv, och få den vård som han har rätt till.

Förvaltaren tog dotters parti

Detta är en bitter strid mellan dottern och nya hustrun, och förvaltaren har tagit dotterns parti. Att ha en förvaltare är den moderna ordet för att vara omyndigförklarad, det är en i stort sett total kontroll av ditt liv. Förvaltaren började driva processer, för mannens besparingar. Hon försökte få äktenskapet upplöst, men förlorade i tingsrätt. Hon försökte få besöksförbud, men förlorade även det. Hon försökte också gömma maken från Ann på ett äldreboende, med hjälp av skyddade personuppgifter, men Ann hittade honom.

Stockholms överförmyndarnämnd är de som ska övervaka att förvaltarskapen sköts rätt, de ska bland annat prövas varje år enligt lag. De vill inte kommentera enskilda fall.

Är det okej att en förvaltare driver en massa processer för en persons egna pengar?

– Vi följer ju sådana här händelser väldigt noga, utifrån huvudmannens intresse. Och när vi ser att det inte skötts på ett bra sätt så utreder vi det noga och om vi inte tycker det, då byter vi förvaltare, säger förvaltningschefen Håkan Andersson.

Dålig kontroll av förvaltare

Men SVT har gått igenom Länsstyrelsernas samtliga inspektioner under de senaste fyra åren, och ser att kontrollen av att det går rätt till är dålig. Vid var femte tillsynsbesök upptäcker länsstyrelserna brister med just kontrollen av just förvaltarna. En av de kommuner som fått kritik är Stockholm, som SVT Nyheter berättat om tidigare.

– Ja, det är ju väldigt allvarligt och det beror på resursbrist inom Stockholms stad. Men nu har vi fått mer resurser och jag utgår från att vi i år kommer att klara upp det här, säger förvaltningschefen Håkan Andersson.

Fick inte besöka sin man

Ann har fått väldiga problem när hon ska besöka sin man. Förvaltaren säger att besöken är för stressande för makens hjärta och har infört egna besöksförbud gentemot Ann. Hon menar att det är ett hot att Ann vill ta hem sin man, eller åka på utflykter, och hyr in sina släktingar för att bevaka boendet mot Ann. Dessutom arvoderar hon en advokat som juridiskt ombud för att försvara besöksförbudet och för att föra förvaltarens talan gentemot personal, anhöriga och utomstående. Allt för Anns makes pengar.

Stefan Nilsson (MP) är riksdagsledamot och gick med på att följa med Ann för att få en insyn i systemet från insidan. När han var med, fick hon komma in på besök, berättar han:

– Jag har varit med fyra gånger tidigare, och varje gång har han lyst upp och jag uppfattar det som ett helt normalt par som har känt varandra länge. När de sitter tillsammans och pratar så är det som vilket harmoniskt äldre par som helst.

Överförmyndarnämnden har nu tagit ställning, och avsatt förvaltaren. De bedömde att det bryter mot reglerna för en förvaltare att göra egna besöksförbud eller att anlita en advokat på det viset förvaltaren gjorde. De skriver:

”Det juridiska ombudet för förvaltarens röst i en så utbredd omfattning att part i ärendet kan missta vem som de facto är förvaltare”. Nämnden ringde upp förvaltaren, skriver de, för att framföra att: “förvaltarskapet inte är ett fysiskt tvångsmedel eller ett tvångsingrepp och att det enligt nämndens uppfattning inte omfattar någon egentlig möjlighet till att från förvaltarens sida bestämma över en tredje, utomstående person.”

”Brister i lagstiftningen”

Dottern Carin tycker att det var fel beslut:

– Jag tycker det är fruktansvärt att överförmyndaren avsatt min fars förvaltare. Förvaltaren har skyddat honom, nu har han inte längre det skyddet.

Men Stefan Nilsson (MP) tycker att hela systemet med gode män och förvaltare bör ses över:

– Problemet är att det brister i lagstiftningen och reglerna. Så nu behövs det en översyn anser jag, så att man ökar rättssäkerheten, och tillsynen, för de personer det gäller.

SVT Nyheter har varit i kontakt med förvaltaren som säger att hon enbart haft mannens bästa för ögonen och inte vill bli intervjuad om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet