Isabella Lövin i Almedalen. Foto: TT

Fossilfritt på MP:s dagordning

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för ett fossilfritt Sverige, det var i fokus på Miljöpartiets pressträff i Almedalen. Partiet presenterade en ny nationell samordnare för initiativet som blivit en stor framgång enligt nya språkröret Isabella Lövin.

Under Miljöpartiets presskonferens berättade Isabella Lövin (MP) bland annat att regeringen utser Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens avgående generalsekreterare, till nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, ett initiativ som skapades inför klimatmötet i Paris i fjol.

Svante Axelsson uppdrag blir att stimulera och engagera fler aktörer både nationellt och internationellt.

Almedalen 2016

– Vi har några år på oss att verkligen sätta fart på det här arbetet, sade Lövin på pressträffen.

Intensiv tid

Nu har 170 aktörer – främst företag, kommuner, regioner och organisationer – anslutit sig till initiativet, berättade Lövin.

–  Det har blivit en stor framgång.

Hon påminde också om den utmaning regeringen gjort gentemot andra länder att ta liknande initiativ för ett fossilfritt samhälle.

Isabella Lövin håller ikväll sitt första Almedalstal som språkrör. Till SVT:s Gomorron Sverige sa hon på fredagsmorgonen att hon kommer att prata om visioner, om varför man engagerar sig i politik och om Sverige som föregångsland.

– Sverige är ett av världens främsta och största biståndsländer. Det inflytande som Sverige har och den skillnad som Sverige gör i världen, det kommer jag att prata om.

Splittrat

Splittringen i partiet talade språkröret Isabella Lövin också om, och om missnöjet från miljövänner mot partistyrelsen väg i vissa frågor – som försäljningen av Vattenfalls brunkol.

Läs mer: Krisen i Miljöpartiet – detta har hänt

– Det är svårt att sitta i regering, det är trots allt 93 procent som inte röstat på Miljöpartiet. Så för att kunna förhindra den här försäljningen hade vi behövt ändra i ägardirektiven. Det vi vill är att så mycket kol som möjligt ska kunna stanna i marken.

Finns det någon gräns för dig för det här kompromissandet?

– Ja, när vi inte längre gör framsteg, när vi inte längre har en kurs.

Det har gått runt två månader sedan Lövin tog över efter tidigare språkröret Åsa Romson (MP).

– Det har varit en väldigt intensiv tid. Jag var inte förberedd på att bli språkrör. Det var inte meningen att det skulle bli ett språkrörsbyte. För mig har det varit en väldigt stor omställning, säger Lövin till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet