Foto: SVT

Fotbollförbundet betalade agentpengar till skatteparadis

Uppdaterad
Publicerad

Svenska fotbollförbundets tv-avtal med agenten Rune Hauge var värt runt 150 miljoner kronor. Enligt avtalet skulle förbundet slussa pengarna via ett brevlådeföretag i skatteparadiset British Virgin Islands och kanalön Guernsey. Brevlådeföretaget har kopplingar till den nu ökända juristfirman Mossack Fonseca. Det visar handlingar från de så kallade Panama-dokumenten

SVT kan nu avslöja detaljerna i det hemliga avtal där Svenska fotbollförbundet sålde tv-rättigheter för fotbollsallsvenskan 2011–2015 via ett schweziskt bolag till TV4. Avtalet var värt runt 1,5 miljarder kronor.

Det var meningen att det känsliga avtalet skulle förbli hemligt. Men de dyker upp i den stora läckan från skatterådgivningsbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Panama-dokumenten

Muntligt avtal

I ett rum på Arlanda i början av 2009 gjorde dåvarande fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell, tillsammans med ordförandena för Föreningen Svensk Elitfotboll och Elitföreningen Damfotboll, muntligt upp med fotbollsagenten Rune Hauge om ett nytt femårsavtal för tv-rättigheterna för svensk fotboll. Den 23 februari samma år skrev parterna på det skriftliga avtalet. Rune Hauge var en av vinnarna.

Enligt avtalet skulle Hauge få tio procent om den slutgiltiga avtalssumman blev närmare 1,5 miljarder, det vill säga cirka 150 miljoner kronor. Dessutom fick han, enligt avtalet, efter viss rabatt 62 miljoner kronor för det förra femårsavtalet. Pengarna skulle slussas till Hauges bolag Profile Media Ltd, registrerat på skatteparadisön British Virgin Islands. Profile Media administrerades av Panamabyrån Mossack Fonseca och har sitt kontor på kanalön Guernsey.

Justerades

Det finns dock en klausul i avtalet som säger att om den årliga summan fotbollförbundet får för tv-rättigheterna understiger 272,3 miljoner kronor så sänks också Rune Hauges ersättningar proportionerligt. Exakt hur mycket Rune Hauge fick i slutändan är inte känt, då förbundet inte vill kommunicera summan. De sista utbetalningarna skedde troligen 2015 eller 2016. Enligt förbundets chefsjurist Krister Malmsten justerades Rune Hauges ersättningar ned något på slutet.

Lars-Åke Lagrell var under drygt två decennier Fotbollssveriges kanske mäktigaste person. Tillsammans med Rune Hauge lyckades han pressa upp priset på sändningsrättigheterna till miljardbelopp. Avtalet mellan 2006 och 2010 gav förbundet cirka 750 miljoner kronor. Nästa avtal var, enligt dokumentet, värt nästan dubbelt så mycket.

Första affären mellan Lars-Åke Lagrell och fotbollsagenten Rune Hauge skedde redan 1992.

Sammanlagt gjorde Lagrell fem stora affärer med Rune Hauge som mellanhand, under tiden blev de goda vänner.

Svenska fotbollförbundet är inte Rune Hauges enda kund. För tio år sedan sålde han de norska fotbollsrättigheterna till norska TV2 och Canal Digital för en miljard norska kronor. Även i den affären var Hauges provision 10 procent, vilket gav honom 100 miljoner kronor. Hauges ersättning väckte kritik av flera norska fotbollstränare.

”Noll koll”

Rune Hague har sagt att han aldrig ställer upp på några intervjuer. Han äger ett antal fastigheter i Norge, själv är han skriven på Guernseys östkust. En ö länge känd som skatteparadis.

SVT har sökt honom per telefon under en veckas tid. Så en dag ringer han tillbaka. Men han svarar inte på några frågor om varför han har sitt bolag i skatteparadis.

– Ni får inga svar, säger han.

Har du betalat skatt på de intäkter du fått?

– Du ställer helt fel frågor. Det verkar som du har noll koll. Jag är ledsen, säger Rune Hauge och skrattar.

Hur då fel, menar du?

– Ja, jag har inget att säga till dig, säger Rune Hauge.

FAKTA: Rune Hauge

Norrmannen Rune Hauge utbildade sig till civilekonom i tyska Nürnberg där han också var assisterande manager för stadens fotbollslag.

I över 25 år har den 62-årige Hauge jobbat som fotbollsagent, de senaste årtiondena med fokus på tv-rättigheter via sitt bolag Profile Media Ltd som är registrerat i British Virgin Islands. Företaget har sitt kontor på kanalön Guernsey där Rune Hauge också är skriven och har ett hus. Hauge är även flera medarbetare i Oslo.

Flera skandaler

Rune Hauge har varit inblandad i flera skandaler i samband med sin verksamhet.

  • 1995 slog Brittiska Fotbollsförbundet fast i en omfattande utredning att Rune Hauge betalat en muta på cirka fem miljoner kronor till Arsenals tränare i samband med en spelarövergång från Norge. Tränaren fick sparken och Hauge fick sin agentlicens indragen på livstid. Senare kortades avstängningen till två år. I samband med affären använde Hauge ett bolag registrerat på British Virgin Islands.
  • 2005 var Hauge en centralfigur i skandalen kring en spelarövergång till Manchester United. Han kritiserades för att ha representerat både säljaren, köparen och spelaren när talangen John Obi Mikel skulle säljas.
  • 2008 fick Rune Hauge böter av norska fotbollsförbundet efter en ny transferaffär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet