Lägret i Högdalen i Stockholm där EU-migranter från Rumänien bor i tält och kojor i skogen. Foto: TT

FP: Ge tiggarna hjälp i hembyar

Uppdaterad
Publicerad

De politiska insatserna för att hjälpa dem som tigger måste inriktas på att se till att färre människor känner sig tvingade att tigga på rika länders gator. Svensk hjälp bör ges till byarna i Rumänien varifrån majoriteten av dem kommer.

Det skriver folkpartisterna Erik Ullenhag, gruppledare i riksdagen, och Tina Acketoft, Europapolitisk talesperson, på Svenska Dagladets debattsida Brännpunkt.

”Under valrörelsen var tiggarna en av de frågor som diskuterades allra mest runt fikaborden, men i de politiska debatterna var frågan från­varande. Självklart oroar det många att vi återigen ser riktigt fattiga människor på svenska gator som ber om vår hjälp”, skriver de, och tillägger att situationen för romerna i Rumänien är akut. 90 procent av de två miljoner romerna i landet är arbetslösa och barn nekas skolgång.

Tiggare i Sverige

Fp-politikerna menar att den rödgröna regeringen och många kommuner agerar på ett sätt som leder till att fler söker sig hit för att tigga. Som exempel nämns beslutet att Sverige tillsammans med EU ska satsa 90 miljoner kronor på insatser för EU-migranter i Sverige.

En välvilja att hjälpa fattiga människor riskerar att leda till att fler kommer till Sverige och fastnar i misär, enligt artikelförfattarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Sverige

Mer i ämnet