FP hoppas på överenskommelse om kärnkraften

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet hoppas nå en överenskommelse om kärnkraften med Socialdemokraterna. -Menar han allvar kan vi få en överenskommelse, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

I SVT:s Agenda debatterade Jan Björklund kärnkraften med Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Jan Björklund är positiv till att regeringen kan nå en överenskommelse om en utbyggnad av kärnkraften tillsammans med socialdemokraterna.

Den nye S-ledaren Stefan Löfven gjorde under sin tid som metallordförande sig känd som en kärnkraftsförespråkare. När han valdes till ny partiledare hoppades många kärnkraftsförespråkare att partiet skulle byta fot i kärnkraftsfrågan.

”En döende dinosaurie”

Trots att Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas hoppas alltså förespråkarna att Löfvén ska få partiet att ändra riktning.

I söndagens Agenda höll Jonas Sjöstedt fast vid sitt tidigare besked att det är uteslutet för Vänsterpartiet att bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna om de öppnar för ny kärnkraft.

Jonas Sjöstedt förespråkar istället nya större satsningar på förnyelsebar energi, som vindkraft och solkraft.

-Kärnkraften är en döende dinosaurie, sade Sjöstedt.

Andreas Liebermann

andreas.liebermann@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.