Foto: SVT

FP vill ha kanoner till kustförsvaret

Publicerad

Efter att Norge backat ur en stor försvarsaffär vill den svenska regeringen sälja 24 toppmoderna kanoner av typen Archer till något annat land. Men FP-ledaren Jan Björklund vill att pjäserna stannar i Sverige och bildar kärnan i helt nya kustförsvarsförband.

– Det är en betydande investering men i vår budgetmotion på tisdag anslår vi åtta miljarder extra till försvaret på fem år, säger Björklund till Dagens Nyheter.

Enligt Björklund var det ett stort misstag att S-regeringen under Göran Persson avvecklade det svenska kustförsvaret med kustartilleri och kustrobotar.

FP-ledaren pekar på den ryska upptrappningen i Östersjöområdet och menar att artilleripjäserna behövs när försvarsförmågan ska stärkas. Han föreslår att de ska bilda kärnan i det nya kustförsvarsförband som ska etableras på Gotland.

FP hoppades av den blocköverskridande försvarsuppgörelsen i våras med motiveringen att den var underfinansierad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.