Fridolin: ”Jag är stolt över att mitt parti tar ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin är nöjd med hur regeringen agerat i gränskontrollfrågan och att den som står vid en gränskontroll har alla möjligheter att få sin sak prövad. Han vill att Miljöpartiet tar ansvar i flyktingfrågan och att det betyder att man måste föra svåra diskussioner och ta svåra beslut.

Du har varit asylaktivist och väldigt engagerad i flyktingfrågan. Är det inte jobbigt att gå med på detta?

– Jag hade inte klarat, i det här läget, att stå vid sidan av och peka finger och säga ”så borde de göra”. Jag är stolt och glad över att mitt parti, i det här läget, just när det är som viktigast tar ansvar för att människor ska kunna få en fristad i Sverige. Att de på flykt ska kunna börja sitt liv här, få tillgång till skola, kunna göra det här landet till sitt och få möjlighet till att bidra.

Sverige inför gränskontroller

Många menar att de här åtgärderna ni infört i det akuta läget inte räcker. Var går din smärtgräns?

– Vi ska klara detta. Det är det som är själva uppgiften. För att kunna klara detta måste vi komma överens i politiken. Vi måste kunna samarbeta med partier som inte alltid haft samma ingång i flyktingpolitiken som Miljöpartiet. För nu är det på riktigt. Nu handlar det om människor av kött och blod som flyr situationer som de flesta av oss inte ens kan föreställa sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet