Foto: TT

Fridolin: ”Mycket snack och rykten”

Uppdaterad
Publicerad

Snack, rykten och spekulationer. Så avfärdar Miljöpartiet själva uppgifterna om krav på att avsätta språkrören.

– Det kommer att vara mycket snack och mycket rykten. Så är det i en sådan här process, säger Gustav Fridolin till TV4.

Gustav Fridolin vill fortfarande leda Miljöpartiet, trots uppgifterna om att partiets valberedning vill avsätta språkrören.

– Det kommer att vara mycket snack och mycket rykten. Så är det i en sådan här process. Samtidigt är det något jag verkligen tycker om med Miljöpartiet i den här processen. Det är ganska litet av det, säger Gustav Fridolin i ”Nyhetsmorgon” i TV4 dagen efter det att SVT rapporterade om att valberedningen vill peta både honom och det andra språkröret Åsa Romson.

MP-krisen

Uppgifterna avfärdades som rena spekulationer av Miljöpartiets kommunikationschef Agnetha Boström.

Gustav Fridolin beskriver processen som ett ”elddop” som är nödvändigt för att Miljöpartiet ska kunna få den nystart Åsa Romson och han önskat efter flera omstridda händelser den senaste tiden, inklusive bostadsminister Mehmet Kaplans avgång.

Fridolin säger att de personer som har de bästa förutsättningar ska leda partiet.

– Jag jobbar jättegärna med Åsa Romson fortsatt. Vi har jobbat väldigt bra och tätt ihop i fem år, men när den diskussionen tas, så är det inte vi som väljer vilka vi ska jobba med. Då ska den diskussionen tas öppet och ärligt av alla miljöpartister. Då måste vi vända på alla stenar.

Den avgående partisekreteraren Anders Wallner uppger att han inte vet om det kommer förslag om byte av språkrör och att valberedningens förslag snart landar.

– Det kommer att komma före kongressen, säger han i Ekots lördagsintervju.

”Mer ödmjuk”

Han upprepar sitt stöd till båda språkrören, och säger sig tro att även Romson kan vända sina usla förtroendesiffror.

– Jag tror att Åsa har väldigt mycket kvar att ge i svensk politik.

I den senaste Sifoundersökningen syns inte mycket av den nystart MP säger sig behöva: 4,3 procent och just över riksdagsspärren.

Wallner tror att den pågående debatten om värderingar och omdöme hos partiföreträdare spelat in för raset, men också för tvärsäkra budskap i ett par politiska frågor inför valet 2014.

– Jag tror att vi skulle ha haft en något mer ödmjuk ton.

Fakta: MP:s kongress

  • Kongressen hålls i Karlstad den 13–15 maj. Efter de senaste veckornas händelser blir språkrörsfrågan ett stort nummer.
  • I övrigt är temat global, hållbar utveckling.
  • Det är en så kallad temakongress, vilket innebär att det inte är fri motionsrätt. Alla motioner måste vara på temat global hållbar utveckling.
  • Flera av motionerna handlar om flyktingpolitik, vilket också väntas bli en het fråga.
  • Kongressen ska också välja en ny partisekreterare efter Anders Wallner, som meddelat att han inte ställer upp för omval. Valberedningens förslag är Amanda Lind, kommunalråd i Härnösand.

Källa: Miljöpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet