Foto: SVT

Fridolin om partiets krissiffror

Publicerad

Stödet för Miljöpartiet har rasat liksom förtroendet för språkrören. Språkröret Gustav Fridolin är självkritisk och menar att tonläget inför valet var för drastiskt och krockade med verkligheten.

Sedan valet 2014 befinner sig Miljöpartiet för första gången i regeringsposition. Men ansvaret har stått Miljöpartiet dyrt. Stödet för partiet har rasat och förtroendet för språkrören har sjunkit.

Gustav Fridolin säger att året varit tufft, både för partiet och för svensk politik.

– Vi har gått in och axlat ett regeringsansvar i den kanske svåraste regeringssituationen vi haft i svensk historia, säger han i SVT:s Aktuellt.

”Lät som att det var enkelt att regera”

Men han är också rejält självkritisk. Att axla regeringsmakten är betydligt svårare än vad partiet gav intryck av inför valet.

– Vi lät ganska ofta under valrörelsen som om det här med att regera är enkelt. Att allt vi vill kommer bli verklighet direkt när vi sitter i regering. Vi visste att det inte var så, vi försökte väl säga det ibland men det var inte så det lät och det var inte så det uppfattades.

Menar du att ni hade en felaktig retorik?

– Ja. Jag tror faktiskt det finns en hel del där att fundera över, hur vi uttryckte oss.

– Jag fick nån rubrik på mig att jag skulle rädda skolan på hundra dagar, det var nog ingen som trodde och det var inte jag som hade drabbats av tillfällig sinnesförvirring och trodde att det var möjligt. Men den bilden spreds av oss och det är klart att det har krockat ganska brutalt med verkligheten sen.

Flyktingpolitiken påverkar mest

Inför valet var tonläget från Miljöpartiet högt. Förbifarten skulle stoppas, på Bromma flygplats skulle det istället byggas bostäder, Sverige skulle ha fler öppna dörrar för flyktingar och kolgruvorna i Tyskland skulle stoppas.

– Det är precis där jag tycker att vi har anledning att idka en del självkritik. Samtidigt är det ju precis det vi har jobbat för. Det är ju inte så att vi drev det här i valrörelsen och sedan struntat i det. Varenda dag jobbar vi för att så mycket kol som möjligt ska stanna i marken, vi har jobbat för att vi ska få fler bostäder i Stockholm och fasa ut en innerstadsflygplats men där har vi en riksdagsmajoritet emot oss.

Flyktingpolitiken har påverkat partiet allra mest tror Fridolin. Miljöpartiet har tidigare talat om fler öppna dörrar till Sverige men under Miljöpartiets tid vid regeringsmakten skärps nu istället asylreglerna markant.

– Det är ju den absolut svåraste frågan som vi haft att hantera och det finns ingenting som påverkar förtroendet för oss så mycket. Samtidigt har Sverige aldrig öppnat så många dörrar som vi gjort under det här året. Vi har tagit emot fler flyktingar än någonsin tidigare.

– Det är sant att regeringen stramar åt flyktingpolitiken. Man går längre än vi i Miljöpartiet hade gjort om vi hade bestämt själva.

”Ska undvika snabba citat”

Nu hoppas Fridolin ändra på opinionssiffrorna och retoriken.

– Det blir mitt politiska nyårslöfte att jag ska undvika snabba enkla citat som är lätta att klippa ut i den här typen av inslag. Och istället jobba på att försöka förklara varför vi har fattat vissa beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.