Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Fridolin: ”Skakande och vidriga berättelser”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin reagerar med bestörtning på de vittnesmål om sexuella trakasserier inom skolvärlden som nu samlats under hashtaggen #tystiklassen. Han meddelar att regeringen ämnar ändra lagen så att Skolinspektionen även får i uppdrag att utreda kränkningar.

– Det är helt orimligt att den starka myndighet vi har inte utreder sexuella kränkningar, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

I dag publicerar SVT Nyheter några av de 200 vittnesmål som samlats under hashtaggen #tystiklassen – ett upprop mot sexuella trakasserier och kränkningar inom skolans värld. Vittnesmålen kommer från en sluten Facebookgrupp som på några dagar fått 1.700 medlemmar.

När SVT Nyheter når utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på onsdagskvällen är han upprörd över de berättelser som framkommit.

”Modiga vittnesmål”

Hur reagerar du på dessa berättelser?

– Det är både skakande och vidriga berättelser. Modiga vittnesmål om övergrepp som man aldrig ska behöva vara med om på en plats som ska vara trygg, och där så mycket av ens förväntningar på framtiden och kulturen sätts, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Hur ska man komma till rätta med detta?

– Vi jobbar stenhårt längs hela skalan. Från fortbildning av lärare – konkret handledning så att lärare vet hur de ska reagera när de ser kränkningar – till skärpningar i läroplanen, och en stark lagändring som ger Skolinspektionen ansvar att reagera på ett annat sätt än i dag.

”Stor brist i skollagen”

– I dag fungerar det så att kränkningar som sorteras under diskrimineringslagen går till Diskrimineringsombudsmannen, som har en annan typ av uppdrag än Barn- och elevombudet och Skolinspektionen har. Genom att ge Skolinspektionen ansvaret kan vi utreda alla anmälningar, och staten kan ge böter eller vite till en huvudman som inte säkrar miljön för eleverna. Detta har varit en stor brist i skollagen som den förra regeringen införde, säger Gustav Fridolin.

– Det är helt orimligt att den starka myndighet vi har, som kan ge vite eller böter till en huvudman som inte säkerställer en trygg skolmiljö, inte utreder sexuella kränkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.