Fridolin: ”Tänker inte lista länder”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin lovar att Sverige kommer att ”få en bättre lagstiftning kring vapenexport”, men om det skulle innebära ett stopp för vapenförsäljning till diktaturer vägrar han svara på.

Gustav Fridolin gästade Agenda för att svara på frågor om den utredning som ska peka ut framtiden för svensk vapenexport och som ska vara klar i mitten av april. Men så många svar blev det inte.  

– Jag tänker inte sitta här och rada upp listor på länder. Utredningen* ska vara färdig i april och det sista jag vill nu är att höja konfliktnivån i den här utredningen.

Agenda

Ett flertal profilerade miljöpartister var i debatten kring samarbetsavtalet med Saudiarabien tydliga med att avtalet absolut inte skulle förlängas.

”Får kompromissa”

De senaste fem åren har hälften av Sveriges vapenexport gått till diktaturer eller delvis odemokratiska länder. Och trots att avtalet om militärt samarbete med Saudiarabien har sagts upp är det inte förbjudet att exportera vapen dit.

Angående att svenska vapen fortsätter att exporteras, trots att Saudiavtalet sagts upp, säger Fridolin så här:

–Det betyder inte att allting som klassas som krigsmateriel kan ingå i ny lagstiftning. Det betyder inte heller att alla avtal kan rivas upp.

På direkta frågor om Sverige kommer att fortsätta att sälja vapen till Saudiarabien, som Fridolin kallar för en diktatur, eller andra länder som styrs av militär, som Förenade Arabemiraten och Thailand, svarar Fridolin:

– Sverige kommer att få en betydligt bättre lagstiftning när det kommer till vapenexport.

Gustav Fridolin sade också att han räknar med att Miljöpartiet kommer att tvingas att kompromissa en del i den kommande utredningen.

– Självklart så kompromissar man i en utredning för att komma fram till en lagstiftning som alla är överens om och som man kan få igenom i riksdagen.

*Utredningens ordförande har begärt att få längre tid innan den är helt klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet