Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). ARKIVBILD. Foto: TT

Fridolin: ”Viktigt att vuxna finns närvarande”

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det stora antalet mobbade elever efterlyser stiftelsen Friends nu ett trygghetslyft, likt matematiklyftet, som skolorna kan söka statsbidrag för. Enligt utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) är sådana åtgärder redan på gång.

I juli fick Skolverket i uppdrag att ta fram så kallade nationella skolutvecklingsprogram, och ett av dem handlar just om att erbjuda vuxna i skolan fortbildning kring effektiva insatser mot mobbning.

– Satsningarna liknar det som har gjorts som läslyft eller mattelyft, men är systematiska och långsiktiga, säger Gustav Fridolin (MP).

Rätt verktyg

Framöver räknar regeringen med att årligen satsa 140 miljoner kronor på skolprogrammen.

Hur hjälper det här barn som utsätts för mobbning?

– Det som krävs på skolor där barn utsätts är att det finns närvarande vuxna, vuxna med tid och vuxna med rätt verktyg för att kunna bemöta mobbning och kränkningar och bygga upp en trygg arbetsmiljö. Den här delen handlar just om att de verktygen och den kompetensen ska finnas tillgänglig.

– Sedan behöver vi också anställa fler och se till att lärare får mer tid för sitt arbete, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.