Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund Foto: TT

Friskolorna välkomnar nya reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att låta nyanlända barn få förtur till populära friskolor välkomnas på skolorna. – Många skolor har velat hjälpa till med platser, men hindrats av lagstiftningen, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Förra året kom drygt 70.000 barn mellan 1 och 18 år till Sverige, det motsvarar en hel årskull. Många är i behov av utbildning och att snabbt få en plats på en förskola eller skola.

Felaktig bild

I debatten har friskolorna fått kritik för att de inte tagit emot nyanlända flyktingbarn i samma utsträckning som kommunala skolor. En orättvis kritik menar Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

– Många populära friskolor vill verkligen hjälpa till med platser, men  hindras av lagstiftningen. Den som bryter mot reglerna och tar emot nyanlända barn, trots att det är kö till skolan, blir av med sitt tillstånd.

Politisk enighet

Men med en bred politisk uppgörelse, bara V och SD motsätter sig, ändras nu lagen så att friskolor får möjlighet att frivilligt göra avsteg i kösystemet och vika fem procent av platserna åt flyktingbarn som inte hunnit bo två år i Sverige. En förändring som applåderas av Friskolornas riksförbund.

– Förändringar som nästan alla är överens om är vi inte bortskämda med. I grunden är det vårt eget förslag som nu genomförs och helst hade vi sett att det gått snabbare, säger Ulla Hamilton.

Snabb lagstiftning

För trots att lagstiftarna jobbat i expressfart dröjer det till den 1 november innan de nya reglerna träder i kraft. En bra bit in på höstterminen med andra ord.

– Många friskolor, särskilt inom de stora koncernerna Academedia och Kunskapsskolan, skulle kunna ta emot nyanlända elever redan när höstterminen startar. Nu får de använda tiden fram till den första november till att förbereda sig.

Det nya systemet är frivilligt och det blir skolorna själva som bestämmer om man vill ge nyanlända förtur i kön. Ändå kan det säkert sticka i ögonen på somliga tror Ulla Hamilton, som dock främst fått positiva reaktioner.

Nya platser

Vad säger du till föräldrar med barn i kö till en populär skola?

– Att det inte är platserna i den vanliga kön som går åt när man tar in nyanlända elever på skolan. Det blir en speciell kvot vid sidan om, som innebär att det totala antalet elever på skolan blir större, säger Ulla Hamilton

– Dessutom finns det många fördelar med att ta in elever med en annan bakgrund till en skola. De ger ger eleverna som redan går där ett vidare perspektiv och har ofta kunskaper och erfarenheter som kan fylla en viktig funktion i undervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.