Foto: TT

Frossa i orkidéer i vår

Uppdaterad
Publicerad

Nu sätter solljuset fart på våra krukväxter, och för många blomfantaster är vår lika med orkidéfrossa. – Det är en härlig tid, säger Mikael S Andersson, ordförande för Svenska orkidésällskapet.

Orkidéer har blivit makalöst populära växter i de svenska hemmen. Kanske för att de trots sin exotiska skönhet är förvånansvärt lättskötta. Det vanligaste felet vi gör är att vi vattnar ihjäl dem.

– Jag skulle säga att 90 procent av de orkidéer som dör har fått för mycket vatten. Det är väldigt få som har fått för lite, säger Mikael S Andersson.

”Bara skräp”

Om orkidén växer ur sin kruka kan man plantera om den. Men Mikael S Andersson har inte mycket till övers för de speciella kompostblandningar som finns ute i handeln.

– Det är bara skräp. Det är alldeles för mycket torv, det blir för kompakt.

I stället rekommenderar han bitar av kork och bark blandat med vitmossa. Korken gör det luftigt och vitmossan binder fukt.

Populäraste sorten

Det finns totalt omkring 30.000 olika arter av orkidéer i världen. I våra hem är brudorkidén mest förekommande. Men Mikael S Andersson skulle gärna se att fler vågade testa även andra sorter.

–Det finns ett släkte som heter dendrobium, de är också väldigt lättskötta. En sort som heter Berry Oda blommar väldigt mycket och har en stark doft av honung, tipsar han.

Så sköter du din orkidé

  • Placera dem vid ett fönster. Speciellt när orkidén blommar vill den ha mycket ljus, då håller blomman längre.
  • Vattna genom att skölja igenom krukan, gärna två gånger. Låt den rinna av ordentligt, den får inte bli stående i vatten.
  • Vattna inte för ofta. Rötterna ska torka mellan vattningarna. Hur ofta skiljer sig beroende på temperatur, mängden solljus, vilken sort.
  • Titta på rötterna på brudorkidéen för att avgöra när det är dags. Silverfärgade rötter betyder att blomman är törstig medan gröna rötter innebär att den är nöjd.
  • Ge sparsamt med näring mellan blomningarna.
  • Plantera om i korkbitar, bark blandat med vitmossa om blommat har vuxit ur sin kruka. Vitmossa kan köpas i ark i välsorterade butiker.

Källa: Svenska orkidésällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.