Foto: Wikimedia Commons

”Ful” mat får ny chans

Uppdaterad
Publicerad

Missformade och nära att falla för åldersstrecket – nu får de en ny chans. I höst startar flera aktörer initiativ för att sälja ”fula” frukter och livsmedel som är nära sitt bäst före-datum. Syftet är att minska matsvinnet.

Ute i Europa har ”fula” frukter sålts i vanliga butiker sedan några år. Den stora franska matkedjan Intermarché hade en stor kampanj för detta för ett och ett halvt år sedan, som Louise Ungerth, chef för Konsumentföreningen Stockholm, minns mycket väl.

– Och när jag var i London 2014 hade många butiker hade detta i sitt bassortiment, till exempel morötter med fel storlek och potatis med silverskorv. Men de marknadsfördes som utmärkta till potatismos, säger Louise Ungerth.

Ratas för utseendet

Enligt Coop ratas 15-30 procent av frukten och grönsakerna redan i produktionsledet enbart på grund av sitt utseende. Det är dessa som till ett reducerat pris ska säljas till hösten i några utvalda Coop-butiker.

Under senhösten startar också Axfood en butik i Stockholm i samarbete med Stadsmissionen. Där ska mat som är på väg att bli gammal säljas. Priserna kan bli upp till 70 procent lägre men det kommer att krävas ett särskilt medlemskort för att kunna handla billigt.

Inte heller detta är någon svensk idé, Frankrike startade sin första ”social supermarket” redan för 15 år sedan. Louise Ungerth har en teori om varför det dröjt tills nu i Sverige.

– I Sverige är vi så vana vid välfärdsstaten. Många pensionärer och barnfamiljer kämpar för att hålla skenet upp, det handlar nog mycket om skam.

Ica följer inte efter

Ica har inga liknande planer i nuläget.

– Vi skänker redan mat till Stadsmissionen, säger presschef Ola Fernvall.

Och när det gäller fula frukter, menar han att volymerna är för små.

– Dessa tas ändå om hand av industrin och restauranger, säger han.

Fakta: Ekonomiskt och miljömässigt ohållbart

FN:s livsmedelsorganisation FAO menar att livsmedelsproduktionen måste öka med cirka 70 procent till 2050 för alla människor på jorden ska kunna äta sig mätta.

I det perspektivet framstår matsvinnet som ekonomiskt, socialt och miljömässigt ohållbart.

Enligt FAQ går det åt 200 liter vatten för att odla fram en avokado, som senare kanske slängs på grund av sin form.

Totalt krävs 2.000-5.000 liter vatten per dag för att producera mat till en person.

Källa: Coop

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.