Det tar minst 20 år att ta fram en ny äppelsort och normalt lanseras bara en eller två nya svenska sorter vart tionde år. Men nu kommer alltså fyra på en gång.
– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att vi kan erbjuda fler sorter med bättre egenskaper än de existerande, säger Kimmo Rumpunen, platschef på Balsgård norr om Kristianstad, en växtförädlingsstation som drivs av Sveriges lantbruksuniversitet.
Avsedda för hemmaordlare
De nya sorterna ska fylla luckor i sortimentet och är avsedda för hemträdgårdsodling.
Balsgård står bakom kända svenska sorter som Alice, Aroma och Katja. Men hela tiden pågår jakten på det ännu mer perfekta äpplet. Det är mycket som ska stämma: Träden ska ge god avkastning, vara härdiga och motståndskraftiga mot sjukdomar och så ska frukten förstås smaka gott.
Namnet ska vara kort
Namnet är viktigt – det ska vara kort och lätt att komma ihåg. Professor Hilde Nybom, som ansvarar för äppelförädlingen på Balsgård, slog till med namnet Folke på det av de nya äpplena som gör sig bäst i äppelkakan.
-Det får bli ett karlnamn den här gången, tänkte jag, för att få det lite emanciperat.