Foto: TT

Gahrton: MP riskerar svekdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kan i regeringsförhandlingarna med Socialdemokraterna kompromissa om försvaret men inte om kärnkraften – då riskerar partiet att braka ihop. Det anser förre MP-språkröret Per Gahrton.

– Alla kompromisser kan leda till svekdebatt, men om vi börjar bygga ut kärnkraften så skulle väl partiet braka ihop. Det är väldigt stor skillnad på svekdebatt om mindre eller temporära saker och svekdebatter om grundbultar i den gröna politiken, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

Vallöftet om att stänga två kärnkraftsreaktorer under mandatperioden måste hållas, anser flera miljöpartister som Ekot talat med. Gahrton tror att en kompromiss med S i frågan – som inte spikat något datum för när kärnkraftsavvecklingen ska börja – är möjlig.

Öppnade för upprustning

Partisekreteraren Anders Wallner öppnade i helgen för att partiet, trots vallöften om det motsatta, kan gå med på att rusta upp försvaret.

– Om sossarna behöver några hundra miljoner meningslösa pengar, så visst: Sådant kan man säkert kompromissa om, säger Per Gahrton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.