Foto: TT

Går mot ett allt hårdare debattklimat

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Beslutet av Moderaternas ledning att snabbt sparka Delmon Haffo var inte överraskande. Det var det enda möjliga beslutet efter hans råa och grova uttalanden om socialförsäkringsministern.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Den senaste veckan har tonen i den politiska debatten, inte minst på sociala medier, diskuterats ingående här i Sverige. En förklaring är förstås den amerikanska valdebatten där grova anklagelser, ibland falska, har utnyttjats flitigt i valkampanjen, inte minst av Donald Trump och hans anhängare. 

Men också i Sverige har det politiska samtalet blivit allt råare de senaste åren. De viktigaste förklaringarna är en allt tydligare polarisering av den politiska debatten, särskilt kring flyktinginvandringen, men också att dagens teknik underlättar och möjliggör dessa angrepp.  

Via sociala medier går det snabbt att ge uttryck för en ofiltrerad åsikt, ett hårt angrepp eller ett falskt påstående. 

Mer civiliserad ton 

Alla officiella företrädare för de etablerade partierna tycks vara överens om att detta inte är en bra utveckling. Önskemål och vädjanden om en mer civiliserad ton i debatten har framförts flera gånger den senaste tiden. 

Att Delmon Haffos öde snabbt beseglades var alltså inte oväntat. Han är moderat kommun- och landstingspolitiker, men har samtidigt anställts som kommunikatör vid Moderaternas partikansli i Stockholm. Hans uppgift har bland annat varit att driva debatt på sociala medier. 

Delmon Haffo, som redan tidigare har anklagats för att bedriva moderat ”trollverksamhet”, avslöjades på torsdagen med att i ett videoklipp ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för ”hora”. Kort därefter meddelade partisekreterare Tomas Tobé att Haffo fått lämna sin tjänst med omedelbar verkan. 

Oaccetabla uttalanden 

Något annat beslut än att sparka Delmon Haffo hade förstås inte den moderata partiledningen. Först och främst för att hans uttalanden är fullständigt oacceptabla och bland det värsta jag har hört under mina många år som politisk reporter.  

Men också för att allt annat skulle ha klingat bedövande falskt med tanke på de senaste dagarnas officiella uttalanden om att tonen på sociala medier måste förbättras. 

Det enda goda denna tråkiga historia möjligen kan föra med sig är att partierna nu på allvar tvingas ta itu med dessa problem. Delmon Haffos uttalande må vara exceptionellt omdömeslöst och rått, men i alla läger har tendensen de senaste åren varit att vi går mot ett allt hårdare och mer oresonligt debattklimat. 

Moderaternas läxa 

För partisekreterare Tomas Tobé och partiledare Anna Kinberg Batra är kanske den akuta krisen över i och med att Delmon Haffo fått sparken. Men i videoklippet hörs flera andra moderater på partikansliet skratta högljutt åt de osmakliga uttalandena. Här har Moderaterna uppenbart en läxa att göra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.