Gasoltuber trolig orsak till explosionen i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Troligen var det gasoltuber i ett källarutrymme som orsakade en kraftig explosion i ett bostadshus i Arboga på lördagskvällen. Det är ännu oklart när de boende kan återvända till fastigheten, som fått omfattande skador av smällen.

Dörrar och fönster slets loss i explosionen på lördagskvällen. En man berättar för Bärgslagsbladet Arboga Tidning att han låg på sin soffa och lyssnade på radio när ytterdörren plötsligt blåstes ut.

– Jag hörde bara en kraftig dov smäll. Sedan flög dörren, säger han.

Fyra personer skadades lindrigt vid explosionen, enligt räddningstjänsten.

Fortsatt avspärrat

Sammanlagt finns ett 15-tal lägenheter och flera företag i trevåningshuset, som är utrymt och fortsatt avspärrat. Fastigheten måste besiktigas av säkerhetsskäl, vilket kommer ske tidigast på måndagen, innan polisen kan genomföra en teknisk undersökning.

Polisens bombgrupp har dock konstaterat att det inte finns risk för fler explosioner.

De boende i huset har tillsvidare inkvarterats på hotell i Arboga.

– Det är oklart när de kan få återvända, säger Victoria Holmgren, pressekreterare vid polisen i Västmanland, till TT.

Mycket talar för att explosionen orsakats av gasoltuber i ett källarutrymme, enligt polisen. En förundersökning om misstänkt allmänfarlig ödeläggelse har inletts, men i nuläget finns ingen misstänkt person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.