Foto: TT

Ge eller inte ge – så tycker SVT:s läsare

Uppdaterad
Publicerad

På SVT Nyheters Facebookgrupp har ämnet tiggeri debatterats flitigt under dagen. Här är några av era reaktioner:

Erik Johansson ”Varför inte starta en helt ny seriös hjälporganisation, som direkt stöder och hjälper tiggare i Rumänien och Bulgarien? Den skulle drivas av svenskar som är anställda av denna organisation på plats. Jag skulle gärna skänka pengar till den, men inte cementera misär och förnedring genom att ge tiggare på gatan, aldrig, det är inte bra”.

Thomas Lans ”Visst tycker jag också synd om dom, men vi kan inte försörja hela världen, detta är ett stort problem och måste lösas på regeringsnivå. Och ledarna från de land de kommer ifrån”.

Magnus Alsterlund ”Sluta låtsas som att tiggeri är bra! Det är inte bra för någon och allra minst för människorna som sitter i ur och skur framför våra affärer! Lägg inte en krona till på att fördjupa deras misär, sluta skänka i en kopp på gatan och ge till en hjälporganisation istället. Det måste bli ett stopp!”

Kerstin Blom ”Dags att EU sätter press på Rumänien att ta ut de öronmärkta pengar som avsatta till romerna där...och använda dem till att förbättra situationen för denna utsatta grupp”.

Joakim Karlsson ”Vem har koll på när dessa EU-migranter kom till Sverige? Som vanligt när det är något jobbigt, sticker politikerna huvudet i sanden och helt plötsligt är lagar och regler inte så viktiga längre! Tiggarna får vara här i tre månader om de kan försörja sig och inte belasta värdlandet. Vem upprätthåller de reglerna?”

Daniel ArtbyRyman ”VAD är det med Sverige i dag som gör att vi ska vara så rediga? Att vara EU-samvete har vi inte råd med.”

Evelyn Falk Möller ”Min människosyn är sådan att jag vill ’höja’ människors självrespekt med mitt bemötande. Att ge pengar är för mig detsamma som att jag accepterar och tycker det är rätt att vissa människan (tiggare) ska hålla sig ’därnere’. Men däremot ger jag gärna leenden och vänliga ord. Och alltid får jag det tillbaka.”

Stefan Lennartsson ”Att cementera fattigdomen är inte rätt väg att gå. Det är inte fattigdomen som ska förbjudas, det är tiggeriet i dess nuvarande form, ofta påstridande, etableringen av illegala kåkstäder och dess annektering av allmänna platser.”

Johan Månsson ”Den dagen vi vänjer oss vid tanken på tiggare i varenda gathörn och sovande människor på gatorna runtom i våra städer är den dagen vi permanentar denna situation och ser hela denna verksamhet som något normalt som ska finnas i en storstad.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.