Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson. Foto: TT

Generaldirektören anmäler Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets generaldirektör, Anders Danielsson, anmäler sin egen myndighet till åklagare för tjänstefel sedan en man som nekats asyl och utvisats till Tjetjenien blivit mördad där.

– Vi gjorde en interngranskning där det framkom att rutiner och regler inte har följts. Det är då mitt ansvar att anmäla det, sedan får rättshavande myndigheter fatta beslut om man ska väcka åtal, säger Anders Danielsson till SVT Nyheter.

Mannen kom till Jönköping med fru och två barn och sökte där asyl. Enligt mannen fanns det en hotbild mot honom från de tjetjenska myndigheterna, men Migrationsverket fann att familjen inte hade tillräckliga skyddsskäl och avslog hans asylansökan 2013. Förra året återvände mannen frivilligt till Tjetjenien där han ska ha blivit mördad av myndigheter, enligt uppgifter som Migrationsverket har fått från människorättsorganisationer.

Migrationsverket ska nu utreda om det var ett systemfel eller ett mänskligt fel som gjorde att rutinerna brast.

– Vi ska ta fram övergripande förslag på hur man ska förändra och förhindra att det här händer i framtiden.

Anmälan har fortfarande inte registrerats vid åklagarmyndigheten i Malmö där den ska ha lämnats in.

Detta är första gången Migrationsverkets generaldirektör anmäler sin egen myndighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.