Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen. Foto: TT

Generaldirektören: Det kommer troligen bli ännu dyrare

Uppdaterad
Publicerad

För många svenskar har nätavgiften höjts den senaste tiden. Och risken är stor att priserna kommer höjas ytterligare. Men varför blir denna del av elkostnaden allt dyrare, samtidigt som själva elpriset är rekordlågt?

En av anledningarna till att det skett en förändring i prisförhållandet mellan nätavgiften och kostnaden för själva elen är det ovanligt låga elpriset just nu. Riklig nederbörjd under våren och mycket snö i fjällen har gjort att vattenkraften går för fullt.

Dessutom har elnätsbolagen gjort stora och kostsamma investeringar för att vädersäkra näten, till exempel att gräva ner ledningar som då blir mindre känsliga för stormar. Ann Vadasz Nilsson, generaldirektör på Energimarknadsinspektionen, menar också att reglerna kring hur elnätspriserna satts historiskt varit för otydliga.

– Allt det här innebär att nätavgiften blivit en allt större del av den totala kostnaden för el, säger Anne Vadasz Nilsson.

Höjd avgift för många

Samtidigt som elpriserna i Sverige är de lägsta på 15 år har många svenskar drabbats av stora höjningar av nätavgiften. Bland annat har Ellevio (fd Fortum) med 900.000 kunder höjt priset med nio procent och Vattenfall norra Sverige med fyra procent.

På Energimarknadsinspektionen, som reglerar elnätsverksamheten i Sverige, anser man att bolagen ska ha en rimlig avkastning men att kunderna också ska kunna garanteras rimliga priser.

– Företagen måste ha rätt att få betalt för sina investeringar och en rimlig avkastning för att överleva på lång sikt. Men vissa företag har större fokus på avkastning än andra, säger Anne Vadasz Nilsson.

”Jag beklagar detta”

Nyligen slog kammarrätten i Jönköping fast att elnätsföretagen har rätt att höja sina avgifter med 35 miljarder kronor mer än vad Energimarknadsinspektionen urprungligen tillåtit. Inspektionen var motpart i rättsprocessen, men får nu finna sig att elbolagen kommer kunna göra prishöjningar de kommande åren.

– Det kommer troligen bli ännu dyrare. Inte för alla dock. De beror på var man bor och vilket nätföretag man har. Vi ville lägga in en broms för att kunderna ska få ett skäligt pris. Men domstolen gick på elnätbolagens linje. Jag beklagar detta, säger Anne Vadasz Nilsson.

Är det rimligt att totalkostnaden för många inte sjunker, trots att elpriset är så billigt?

– Jag tycker inte att det är rimligt att elnätsbolagen har möjlighet att göra så stora höjningar.

Är ett monopol

Distributionen av el via näten är ett monopol i Sverige. Men det finns totalt omkring 170 elnätsföretag runtom i Sverige. Vilket företag man har beror på var man bor.  I och med att det inte finns någon konkurrens kan konsumenten inte själv påverka nätavgiften. Det enda man kan göra för att sänka sin totala elkostnad är att energieffektivisera.

– Men man bör också alltid göra ett aktivt val av elhandelsbolag och elabonnemang. Annars får man ett pris som är 20-25 procent högre, säger Anne Vadasz Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.