Långdistanslöparen Anders Szalkai ställde upp som SVT Nyheters försöksperson. Foto: SVT

Gentest visar att marathonvinnaren borde satsa på sprint

Uppdaterad
Publicerad

Anders Szalkai har vunnit Stockholm marathon – men då SVT Nyheter ber honom göra tre gentester visar resultaten att han istället borde ha satsat på sprint. Eller squash!

”Är din kropp lämpad för explosiv träning eller för uthållighet? Långdistans eller sprint? Läs dina gener så får du exakt kunskap om vilken typ av träning som är bäst för dig.” Så står det i marknadsföringen för ett av de gentester för hemmabruk SVT har valt att prova.

Anders Szalkai sitter vid sitt köksbord och gnuggar en tops mot insidan på kinden samtidigt som SVT:s reporter tar tiden, 30 sekunder. Anders Szalkai är en av Sveriges bästa långdistanslöpare genom tiderna. 2001 vann han Stockholm marathon och han har meriter från VM och EM. 

Han har gått med på att ställa upp som försöksperson. SVT Nyheter har köpt tre olika gentester, i hälsokostbutik och på svenska webbsidor. Testerna ska svara på vilken typ av träning som passar bäst. Vi ville undersöka hur tillförlitliga de är. 

Motsägelsefullt resultat

Vi skickar iväg proverna och börjar vänta. Det tar mer än två månader innan samtliga provsvar blivit klara. Resultaten förvånar oss. 

Ett test säger att Anders Szalkai är lämpad för både explosiv träning och uthållighetsträning, men de två andra konstaterar att han har snabba och explosiva muskler. Han får till och med tips på olika idrotter han kan prova på. Bland annat kampsport, sprint eller squash. 

– Det är ju precis tvärtom mot hur jag är. Jag trodde helt klart att det skulle visa att jag var lämpad för uthållighet, säger han förbluffad.

När SVT Nyheter kontaktar analysföretagen visar det sig att testerna bara kan förklara en ytterst liten del av hur man reagerar på olika typer av träning.

Träningsexperten: ”Utgå från vad man tycker är kul”

Anders Szalkai tycker att gentesterna kanske kan vara bra om det motiverar någon att börja träna. Men tycker att det är farligt om det leder till att man kanske begränsar sig. 

– När det gäller träning tycker jag att man ska utgå från vad man tycker är kul och inte vad någon annan säger eller vad sådana här tester visar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.