Carina Pedersén lurades av den som skulle hjälpa henne. Foto: SVT

God man misstänks ha stulit hela Carinas arv

Uppdaterad
Publicerad

Den gode mannen köpte möbler, tv-apparater, kläder, inredning, mat och viner för sina huvudmäns pengar. Sammanlagt uppskattas hon ha förskingrat över en halv miljon kronor från de hon var tillsatt att hjälpa.

Hösten 2006 fick Carina Pedersén en god man som skulle hjälpa henne med ekonomin. En god man som på pappret såg perfekt ut. En kvinna i övre medelåldern som var ostraffad, utan anmärkningar hos kronofogden och med fast anställning som tjänsteman på ett statligt verk.

Men allt var inte som det skulle med den gode mannen. Carina Pedersén minns tydligt ett besök på Ikea dit hon åkt tillsammans med kvinnan för att köpa en soffa.

– När vi kom in till Ikea och skulle ta ut pengar så hade hon tagit ut hela pensionen och gick med den i väskan, och jag tänkte att det här börjar bli konstigt. ”Varför tar du ut alla pengar?” ”Ja, jag gör så”, sa hon till mig, säger Carina Pedersén.

Handlade till sig själv

På plats i möbelaffären berättade den gode mannen för Carina att hon också tänkte köpa sig en soffa.

– Ja, nästan samma. Så efteråt sa jag till henne ”Köpte du soffan?” ”Nej, det gjorde jag inte.” Men jag tror att hon ljög där, säger Carina Pedersén.

På kvittot från Ikea finns mycket riktigt två olika soffor med. En av dem fick Carina Pedersén. Men den dyraste soffan, den för 5 495 kronor, har hon aldrig sett.

Pengar försvann

På Carina Pederséns konton blev det allt mindre pengar kvar. Något hon lade märke till först efter ett par år då det började komma hem påminnelser med obetalda elräkningar och hyresavier med hot om kronofogdemyndigheten.

– Jag fick skrapa ihop pengar. Inga klädinköp, ingenting. Ibland när jag ringde till henne och sa att jag måste köpa kläder så sa hon ”Ja, du får inga pengar”. Det är inte klokt, säger Carina Pedersén.

Lurade fler

Det är inte bara Carina Pedersén som råkat ut för den gode mannen. Maria Winslöv levde ekonomiskt och lade undan pengar från sin pension till ett sparkonto. Hon hade samma gode man som Carina Pedersén och samma problem med pengar som försvann.

Den som först upptäckte att något inte stämde var Simone Halldin, även hon god man, som hade fått uppdraget att göra årsräkningen för den då 90-åriga Maria Winslöv. 

– Jag tog alla handlingar, kvitton och kontoutdrag och började göra redovisningen och insåg att detta stämde ju inte. Det var väldigt mycket inköp utav barnkläder och barnskor i storlek 27. Det var underkläder från olika boutiquer, badkläder och så vidare. Det här är då en dam på 90, som är dement på ett äldreboende, säger Simone Halldin.

Tog ut kontanter

Trots att Maria Winslöv hade pension och rätt till bostadstillägg gick hon back med stora belopp under de fem åren hon hade kvinnan som god man.

– Det var rätt så höga summor. Runt en halv miljon tror jag, säger Simone Halldin.

Fanns det kvitton på alla dessa pengar eller var det kontanter som försvann också?

– Det var mycket kontanter. Ibland kunde det vara 10 000, 8 000, stora summor som alltså då kunde lämnas direkt till Maria och flera gånger per månad. Är det en person som är dement så lämnar man alltid till personal, alltid. I det här fallet skulle jag lämnat till boendepersonal som låser in pengarna.

Och den gode mannen påstår då att…

– Hon hävdade att Maria tyckte om att ha pengar på rummet, men det fanns ju inga pengar, säger Simone Halldin.

”Det är väldigt konstigt”

Uppdrag granskning tar kontakt med den gode mannen som väljer att ställa upp på en intervju. Tillsammans med kvinnan går Uppdrag gransknings reporter igenom kvitto efter kvitto. Här finns inköp av glasögon för över 6 000 kronor där hon själv gjort syntestet, men där Maria Winslöv betalat. Möbler, tv-apparater och kläder för tiotusentals kronor som inte kommit huvudmännen till godo.  

Den ena soffan gick till henne, var tog den andra soffan vägen?

– Jag har ingen aning. Varför har hon inte fått den i sådana fall, om hon har beställt den?

Det är du som har beställt den. Det är du som är hennes gode man, det var du som var med och handlade och är ansvarig för ekonomin.

– Ja, men det vi beställde där, det beställde vi transport hem till henne på.

Fast den här kom inte hem till henne.

– Nej, det tycker jag är jättekonstigt.

Det är konstigt.

– Ja, det är väldigt konstigt.

Lådan i källaren

I källaren hos den gode mannen visar det sig att det finns en låda tillhörande Maria Winslöv. Och i den – två gardiner.

Den lådan är det som är kvar av en halv miljon kronor?

– Ja, det är din bedömning.

Ja, vad har du för bedömning då?

– Nej, men jag har ju lämnat och jag har redovisat, jag vet inte vad jag skulle kunna göra mer.

Nej, men var är alla andra saker?

– Det kan jag inte svara dig på.

Vill gå vidare

2012 polisanmäldes den gode mannen för förskingring av sina huvudmäns pengar. I Carina Pederséns fall pågår utredningen fortfarande. För henne har den gode mannens agerande inneburit mycket lidande och att hon förlorat hela sitt arv på 140 000 kronor.

– Det sitter i och det kommer det att göra i framtiden med. Dagen när detta blir överstökat och hon får den domen… sedan kan jag lägga det åt sidan, säger Carina Pedersén.

Är det viktigt att det blir en dom i det tycker du?

– Jag ska ha tillbaka mina pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.