Lenas sjukersättning fördes över till den gode mannens eget konto. Och hela Lenas arv efter sin far, 60.000 kronor, var borta. Foto: SVT

God man plundrade Lenas konto – hon hade knappt råd med mat

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid tog den goda mannen Lena Lindbergs pengar. Lena hamnade i djup fattigdom och mådde mycket dåligt. När hon försökte slå larm ville ingen lyssna. Lena blev av med hundratusentals kronor.

I över tio års tid hade Lena Lindberg i Skara en god man som skötte hennes ekonomi. Det var en äldre kvinna, med kyrkliga uppdrag, som hade fått förtroendet.

Under de första åren med den gode mannen levde Lena i ett förhållande. Allt fungerade bra. Men efter att Lena lämnade sin man så började problemen.

#deutsatta

– Hon tyckte inte om att jag separerade så jag fick ingen hjälp av henne, berättar Lena.

Knappt pengar till mat

Lena bodde i en tillfällig jourlägenhet och hade knappt pengar till mat.

– Jag kunde inte få några pengar för jag fick inte tag på henne, hon var ute och reste, berättar Lena.

Socialtjänstens boendestöd hjälpte henne.

– Lena hade ingenstans att bo, hon fick inte komma tillbaka hem och fick inte träffa sitt barn, säger Marianne Wallgren, chef för boendestödet i Skara.

FAKTA: God man och förmyndare – vi reder ut begreppen

Levde mycket sparsamt

Marianne är upprörd över att den gode mannen under flera år kunde ta pengar från Lena, som redan innan levde mycket sparsamt.

– Livet blir ju väldigt begränsat, när man inte har pengar. Att bara få det allra nödvändigaste och inget mer. Lena var väldigt ledsen under den här tiden. Det blev ju bara värre och värre.

Socialtjänsten hjälpte till

Socialtjänsten hjälpte Lena med en egen lägenhet. Men hon hade fortfarande inga pengar. Det fanns inte till någonting; vare sig mat, möbler, utflykter eller kläder.

Lena märkte att någonting var fel och försökte fråga sin gode man var hennes pengar tog vägen, men fick inga svar.

– Hon bara snäste åt mig, säger Lena. Så jag vågade inte säga ifrån. Man vill ju inte att hon ska bli arg på en.

Försökte slå larm

Flera gånger försökte Lena slå larm, men utan resultat. Vändningen kom först efter flera år, när den gode mannen övertalade henne att ta ett lån med hög ränta. Lena visade lånehandlingarna för Marianne Wallgren.

– Då fick vi svart på vitt att det var något fel, det var 39 procent i ränta, så då ringde jag den gode mannen och ifrågasatte det hela. Sedan rev vi lånehandlingarna och började granska Lenas ekonomi.

De upptäckte att pengar från Lenas sjukersättning förts över till den gode mannens eget konto. Och att hela Lenas arv efter sin far, 60.000 kronor, var borta.

Miljoner har försvunnit

Genom att gå igenom länsstyrelsernas samtliga inspektionsrapporter mellan åren 2012-2015 har SVT funnit att länsstyrelserna vid slumpmässiga kontroller hittat över 26 miljoner kronor som inte redovisats. I många fall finns det inga kvitton alls, i andra fall har pengarna gått rakt in på de gode männens konton.

När Marianne Wallgren ringde till överförmyndaren i Skövde och berättade vad de upptäckt frågade hon om hon skulle polisanmäla? Han svarade nej.

Minns inte samtalet

När SVT konfronterar överförmyndaren Jan Wallgren säger han att han inte minns samtalet.

– Det skulle inte vara riktigt likt mig att uppmana dem att inte göra en polisanmälan. Jag har inget minne av det. Jag gissar att jag uppmanade dem att få ner misstankarna på pränt, säger Jan Wallgren.

Polisanmälde till slut

Till slut polisanmälde Lenas nya gode man det som skett. Förra året slog tingsrätten fast att drygt 150.000 kronor försvunnit och att den gode mannen gjort sig skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Den gode mannen dömdes för ytterligare ett fall, där hon ska ha tagit närmare 300.000 kronor från en annan kvinna, vars ekonomi hon också skötte.

Överförmyndaren har godkänt samtliga ekonomiska redovisningar som den gode mannen skickat in. Inte ens då de fick kontoutdrag som visade hur hon fört över pengar till både sig själv och sin man, anmärkte de på redovisningen.

Överförmyndaren vill inte göra granskningar

Överförmyndaren i Skövde, Jan Wallgren, berättar för SVT Nyheter att överförmyndaren helst inte gör noggranna granskningar av de gode männen: då riskerar man att de gode männen lämnar sina uppdrag.

– Det kan vara lättare att låta saker passera i stället för att bråka, eller man kanske inte lägger sig på riktigt en sådan noggrann nivå som man annars borde, för då riskerar man att mista gode män, säger Jan Wallgren till SVT Nyheter.

”Skrämmande”

Marianne Wallgren, som hjälpte Lena, är upprörd över att överförmyndaren inte reagerade eller agerade tidigare.

– De som har god man behöver verkligen en god man, som hjälper dem framåt, så att de ska få samma möjligheter som vi alla har. Och så blir det en annan effekt, motsatt verkan. Livet blir ännu mer begränsat. Och man förstår inte varför, vad har jag gjort? Varför har inte jag pengar? Varför är hon arg på mig? Det är skrämmande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutsatta

Mer i ämnet