Foto: SVT/arkiv

Goda solchanser på västkusten nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Solchanserna är goda nästa vecka. Men det gäller att vara på rätt sida av Sverige. – Nu är det lite ”payback-time” för västkusten, säger SVT:s meteorolog Sara Rindegren.

Just nu befinner sig en högtrycksrygg över de brittiska öarna, som drar vidare in över västra Sverige redan på söndagskvällen. Det innebär att vädret kommer att stabiliseras – i alla fall i de västra delarna av landet.

– Det blir soligt och uppehåll. Som det ser ut nu är det de allra västliga delarna som berörs och en bit in i landet, säger Sara Rindegren.

Lite av en kamp

Men i de östra delarna, längs ostkusten och Norrlandskusten, ligger lågtrycket kvar med tillhörande moln- och regnområden.

– Det blir lite av en kamp. Det är oklart hur mycket högtrycksområdet kommer att kunna stå emot.

Temperaturerna fortsätter att vara 15–20 grader i söder och 10–15 i norr. Så någon riktig värme är det inte tal om.

Försvinner snabbt

Det gäller att passa på att njuta av det fina vädret. Högtrycket ligger bara kvar i de södra delarna fram till mitten av nästa vecka, då det drar vidare upp över landet.

– Sedan ser det ut som att det fortsätter vara sol någon dag i norr, innan det kommer in nya regnområden söderifrån.

Västkusten har dragits med regnigt väder i stort sett hela sommaren.

– Nu är det lite ”payback-time”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.