Foto: TT

Gravidforskning: Styrketräna dig fri från besvär

Uppdaterad
Publicerad

Att ägna dig åt tyngre träning under graviditeten är inte farligt. Styrketräning lindrar både sömnbesvär, huvudvärk och ryggont, visar en ny avhandling från Sahlgrenska akademin.

Råden är många för gravida kvinnor och det kan vara svårt att sålla bland direktiven. Rekommendationerna är idag ofta lättare träning som simning och promenader, men nu visar en ny studie att styrketräning också är en bra träningsform.

– Kvinnor som regelbundet styrketränar under graviditeten upplever att besvär som illamående, trötthet och ryggproblem lindras, säger Karolina Petrov Fieril, sjukgymnast och forskare vid Sahlgrenska akademin, i SVT:s Gomorron Sverige.

I sin avhandling undersöker Karolina Petrov Fieril effekterna av styrketräning för gravida genom intervjuer och kvantitativa studier. Hon jämför också hur blodtryck och puls påverkas under ett konditions- respektive ett styrketräningspass.

– Vi ser att kroppen reagerar på samma sätt och inom hälsosamma värden, oavsett träningsform.

Kan de med foglossning och andra rygg- och bäckenbesvär styrketräna?

–  Styrketräning är en lämplig träningsform för dem också, men man kan inte träna bort foglossning eller bäckenledssmärta.

”Träna utifrån förutsättningarna”

Tvåbarnsmamman Elaine Eksvärd är en av dem som inte låg på soffan under den senaste graviditeten – hon tränade varannan dag från fjärde månaden och framåt.

– Nu var det fem månader sedan förlossningen och jag känner mig starkare nu än innan graviditeten, säger hon.

Hon tillägger:

– Jag trappade ner successivt. Man ska tänka på att träna utifrån sina egna förutsättningar, en del får till exempel ljumskbrott och då går det ju inte.

– Jag hade foglossning, därför gick jag snabbt i uppförsbackar och under den sista tiden kunde jag nästan bara ro, säger hon.

Känsla av kontroll

Resultaten i den nya studien utgår från kvinnor som styrketränat på en medelhård intensivnivå. Förutom lindring av graviditetsrelaterade besvär kan styrketräning också ge en känsla av kontroll, vilket ses som en positiv effekt.

– Graviditeten är väldigt fysisk, magen växer, man blir tröttare och tyngre. Då kan det vara skönt att göra något som motverkar det här, säger Karolina Petrov Fieril.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.