Vattenånga stiger från Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde. Foto: TT

Greenpeace vill köpa Vattenfalls brunkol

Publicerad

Greenpeace har i dag lämnat in en intresseanmälan till statliga Vattenfall om att få köpa den tyska brunkolsverksamheten som är till salu. – Vi vill se över möjligheten att köpa detta för att se till att brunkolen stannar i marken, säger Greenpeaces sverigechef Annika Jacobsson till SVT.

Det är uppenbart att miljöorganisationen Greenpeace inte har så mycket pengar som kommer behövas för att köpa hela den tyska brunkolsverksamheten som Vattenfall annonserat ut i internationella tidningar.

– Vi tror inte att priset blir så högt, och vi tittar på olika finansieringslösningar. Men först vill vi veta vilka villkor Vattenfall har till möjliga köpare och vi vill veta om vi kan accepteras som köpare, säger Annika Jacobsson.

Insamlade pengar kan användas

Det är den nordiska delen av organisationen som agerar i denna fråga, och man tänker inte använda vanliga medlemsavgifter. Men har bland annat funderat i banor av en så kallad ”Crowdsourcing” säger Annika Jacobsson. Alltså att man samlar in pengar från allmänheten för att tillsammans kunna lägga ett bud på hela eller delar av verksamheten.

– Det är en av de lösningar vi har tittat på. Vi vet inte heller om man kan dela upp delar och köpa en strategisk del, sådant vill vi nu ha svar på från Vattenfall, säger Annika Jacobsson.

”Inget pr-trick”

På frågan om det är ett seriöst bud eller ett PR-trick svarar Sverigechefen så här:

– Egentligen vill vi inte köpa det alls, det bästa vore om regeringen behöll det.

Så det är en PR-grej?

– Nej, det är det inte. Vi har pratat tidigare om att köpa fiskerätter, vi tittade på att köpa mark när Vattenfall hade planer på att bygga kärnkraft i Halland. Vi måste få information om det faktiskt är en realistisk möjlighet, och det är det vi gör nu.

Vill att brunkolen ska stanna i marken

Greenpeace har länge oroat sig för att en försäljning av Vattenfalls brunkol kommer locka köpare som vill ta upp så mycket som möjligt av brunkolen ur marken och använda kolen i kolkraftverk. Organisationen menar att det vore förödande för klimatet, och i grunden tycker man att Vattenfall är en bra ägare som har möjlighet att sköta detta på ett ansvarsfullt sätt.

– För att klara klimatmålen krävs det regeringar som kliver in och tar ansvar. Nu vill vi köpa verksamheten för att se till att brunkolen stannar i marken. Det måste den göra om vi skall klara tvågradersmålet.

Greenpeace kan avslöja hemliga detaljer

I sin intresseanmälan skriver Greenpeace att man självklart kommer respektera affärssekretessen kring detaljer man kan få kännedom om som eventuell köpare. Kommer då Greenpeace inte att offentliggöra om de får reda på detaljer kring köpet som man tycker är uppseendeväckande?

– Då kommer vi inte fortsätta vara intresserade som köpare, det blir en avvägning, säger Annika Jacobsson, men det är självklart att om vi får veta något väldigt märkligt kommer vi vilja kunna berätta om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.