Gustaf efter Nordkalkdomen: ”Inte ens en smäll på fingrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt i kalkugnsolyckan i Luleå. Den tidigare platschefen fick i dag en villkorlig dom för arbetsmiljöbrott.

– Det är inte ens en smäll på fingrarna. Det är bara: ”gör inte om det”. Jag hade velat se lite häftigare straff, men det är en fällande dom. Så långt är det ju bra, säger Gustaf Seppelin Solli till SVT Nyheter Norrbotten.

Han kan i dag inte säga om domen ska överklagas, men anser att arbetsmiljölagen är oklar när det gäller ansvarsfrågor vid händelser som denna.

Dödsolycka vid Nordkalk

– Rättssystemet är jäkligt vagt, helt enkelt.

Läs mer: Miljonböter för Nordkalk efter dödsolycka

Ansvarsfrågan viktigast

Gustaf Seppelin Solli var anställd av en underentreprenör till Nordkalk. Den fällande domen kan tolkas som att huvudentreprenören har ett ansvar för alla som befinner sig på arbetsplatsen oavsett anställningsform.

– Det är därför jag hade velat se ett hårdare straff, så att chefer runtom i landet förstår. Du har fått ett ansvar och det ansvaret ska utkrävas även när det skiter sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet