GW lanserar nya idéer om Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

Frågan är kanske inte längre: ”Vem mördade Olof Palme?” utan snarare ”Kommer vi någonsin att få veta vem som mördade Olof Palme?”. Många anser fortfarande att svaret är ja, och av dem är det många som anser att mordet i princip är uppklarat även om den i tingsrätten utpekade, Christer Pettersson, friades i hovrätten.

Andra är mer tveksamma.

I kvällens avsnitt av Veckans brott uttrycker Leif GW Persson starka tvivel på åklagarnas och polisens resonemang kring åtalet mot Pettersson, ett åtal som byggde mycket på Lisbet Palmes vittnesmål, och hennes utpekande av Pettersson vid en omtvistad konfrontation.

Granskat vittnesmål

Persson har granskat vittnesmålen från personer kring mordplatsen på nytt, och kommer fram till en bild av en målmedveten mördare med god lokalkännedom och troligen en genomtänkt plan – något som stämmer ganska illa med bilden av Christer Pettersson men bättre med de mer konspirationsinriktade teorier som florerat.

Enligt Leif GW Persson är det mycket som talar för att en konspiration ligger bakom mordet – som han dock inte tror kommer att bli uppklarat.

Mårten Palme kritisk

En som är skeptisk mot lanseringen av nya teorier är den mördades son, Mårten Palme. I dagens Gomorron Sverige var han också skarpt kritisk mot Sveriges Television, som ger utrymme åt detta.

-Jag tycker inte att det är statstelevisionens uppgift att presentera nya teorier, och nya obskyra vittnen och så vidare, sade Mårten Palme bland annat.

-Det är en sorts underhållningsindustri, som dessutom är finansierad av licensbetalarnas pengar.

-Det är så enkelt att slänga ur sig en massa löst sammanhängande motivbilder och teorier.

Han avfärdar också tanken på att det skulle ge polisen nya uppslag att jobba efter.

-Det tror jag inte, säger Mårten Palme kortfattat.

Torbjörn Jacobsson

torbjorn.jacobsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.