Leif GW Persson, professor i kriminologi, uttalar sig i SVT:s Veckans Brott om ärendet med polischefen Lena Tsyk (till höger)

GW: Polischefen Lena Tysk lär frikännas

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson spår att polischefen Lena Tysk som står åtalad för ofredande av en anställd, kommer att frias. Åklagaren skulle ha åtalat för ett olaga hot, anser kriminologiprofessorn.

– Det är knappast ett ofredande, säger GW om fallet.

”Har du sagt det här till media är du död” ska polischefen i Västmanland, Lena Tysk, ha sagt till Salas polischef Agneta Kumlin som kritiserat polisens omorganisation i en intervju med SVT Nyheter. I förra veckan åtalades Lena Tysk för ofredande efter att hon under en konferens ska ha tryckt en mobiltelefon nära Kumlins ansikte och skrikit åt henne.

I kvällens Veckans Brott kommenterar kriminologiprofessorn Leif GW Persson åtalet och ställer sig tveksam till en fällande dom.

Polischef hotade befäl

– Det är snarare ett olaga hot. Ofredande är mer om man skriker och gapar och det har hon ju inte gjort. Mycket talar för frikännande, dels på grund av valet av brottsrubricering, dels på grund av valet av försvarsadvokat. Johan Eriksson är en av Sveriges absolut bästa försvarsadvokater, säger Leif GW Persson.

Tror mer på olaga hot

GW Persson menar att olaga hot skulle ha varit en bättre brottsrubricering. Agneta Kumlin har sagt att hon inte ansåg att hotet var en fara för hennes liv, men Persson påpekar att eftersom Kumlin var rädd att hon skulle förlora jobbet skulle det också kunna ingå i olaga hot. Enligt åtalet framkommer det att Kumlin gick och kräktes efter utskällningen från Tysk.

– Att ta ifrån en människa dess levebröd är också ett olaga hot, säger GW Persson.

Leif GW Persson har tagit del av åtalet och menar att det finns flera vittnen som har helt olika minnesbilder av händelseförloppet.

– Lena Tysks sekreterare och kanslichef har varken hört eller sett något men den stora majoriteten stöder Kumlins version av vad som hänt, några stöder det ganska ordentligt.

Götblads finger i spelet

Lena Tysk anmälde sig själv polisens enhet för särskilda utredningar efter händelsen, men nekar samtidigt till ofredande. Hon hävdar enligt åtalet att hon sagt ”då är du körd” i stället för då är du död”, men flera vittnen talar emot det. Att hon tryckt upp telefonen nära Kumlins ansikte förklarar hon med att hon ser så dåligt att hon har problem med avståndsbedömningen. När Lena Tysk konfronterade Agneta Kumlin, var det för att hon fått ett mejl av regionpolischef Carin Götblad om Kumlins framträdande i medierna. Leif GW Persson menar att Götblad har haft en roll i Tysks beteende.

– Vi har försökt att få tag på mejlet från Götblad som inte är så glad. Hon löper förvisso ingen juridisk risk eftersom det inte finns anstiftan till ofredande. Det har naturligtvis varit i den Götbladska säcken innan det hamnade i den tyska påsen, säger Leif GW Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet