Foto: Privat

Gymnasietjejerna kämpade mot nätmobbningen – och vann

Uppdaterad
Publicerad

”Hora”, ”bögjävel”, ”Vad äcklig hon är” – nätmobbningen intensifierades på Polhemsskolan i Lund efter att en ny app tillät eleverna att skriva anonymt om varandra. Då fick 19-åriga Isa Galvan och Linnea Holst nog, och startade själva en kampanj mot mobbningen.

– Resultatet var att skitsnacket försvann nästan direkt. Det kändes såklart skitbra. Det var så mycket där som gjorde att många mådde dåligt, säger Isa till SVT Nyheter.

Både Isa Galvan och Linnea Holst var engagerade i Polhemsskolans elevkår; Linnea var verksamhetschef och Isa var ordförande. Många elever hade därför kontaktat dem för att berätta om kränkningarna i sociala medier.

– Det var mycket skitsnack kring den här nya appen. Den lät folk lägga ut bilder, kommentera och gilla, men till skillnad från andra appar så var det helt anonymt, säger Isa Galvan till SVT Nyheter.

#mobbning

”Bättre att ungdomar tog tag i problemet”

Då många elever tyckte att situationen var oerhört jobbig, kontaktade Isa och Linnea rektorn, som också hade hört talas om problemet. Skolan föreslog att de skulle hyra in en föreläsare för att upplysa eleverna.

– Vi kände lite ”been there, done that” och att det var bättre att vi ungdomar tog tag i problemet. Jag tror det var viktigt att initiativet till det här kom från just oss unga. Det är många som kanske lagt upp känsliga saker som man inte vill ta upp med vuxna eller sina föräldrar.

Startade ”Polare på Polhem”

Därför startade de kampanjen ”Polare på Polhem”. Den fick sin egen Facebook-sida, de satte upp information om nätmobbning, ställde sig centralt i skolan och fick alla som gick ut från klassrummen att faktiskt våga prata om problemet. De upplevde att majoriteten av de som drabbades var tjejer, men att även många killar tog till sig av deras kampanj.

– Många av killarna var lite skeptiska i början men efter hand förstod de att ”nej, det här kanske inte är så bra...”

Projektet blev mycket uppmärksammat, och det blev en positiv känsla runt initiativet – särskilt efter att det visade snabbt reslutat.

– Resultatet var att skitsnacket och aktiviteten försvann nästan direkt. Det kändes såklart skitbra. Det var så mycket där som gjorde att många mådde dåligt.

Isa och Linnea märkte hur viktigt det faktiskt var att prata om problemen öppet, som jämlikar och skolkamrater, då många som råkar ut för nätmobbning känner skam och klandrar sig själva.

– För oss var det viktigt att vända informationen mot dem som mobbar, de som blir utsatta har redan fått för mycket fokus riktat mot sig i de här kanalerna. Jag tror att det är mycket okunskap. Man vet inte hur dåligt folk mår när man hängs ut.

Fick pris

Surfa Lugnt, ett nationellt initiativ med bland annat BRIS och Fryshuset bakom sig, gav under sommaren Polhemsskolan med elevkår Surfa Lugnts pris 2015 med 25.000 kronor i prispeng.

Appen är nu borttagen från appstore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet