Så länge de går på gymnasiet ska ensamkommande flyktingbarn inte kunna utvisas, även om de fyllt 18, föreslår regeringen. Arkivbild. Foto: TT

Gymnasium kan stoppa utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kommit överens om en lagändring som ger ensamkommande flyktingbarn, som har riskerat utvisning på sin 18-årsdag, rätt att stanna om de studerar på gymnasiet, rapporterar Ekot.

– Vi har även kommit fram till att för den grupp barn som kom till Sverige i samband med flyktingkrisen, och där vi nu nås av informationen av den stora osäkerheten som har skapats på skolor i och med att barnen får beslut om att man ska avvisas i samband med att man fyller 18, så kommer vi föreslå ett regelverk där barnen får de idag längsta tillgängliga uppehållstillstånden: fyra år, säger Gustav Fridolin till SVT Nyheter.

Är det inte bara att skjuta upp tryggheten i fyra år?

Sveriges flyktingpolitik

– Det är så klart en väldigt stor skillnad mellan att gå till skolan varje dag med ett beslut hängande som säger att när ett visst datum inträffar så måste jag bryta upp och lämna skolan. Och att få ett långt tillfälligt uppehållstillstånd med en ärlig chans att också få ett arbete och få stanna i Sverige. Det är en stor skillnad, säger utbildningsministern.

Förändrad situation sedan i somras

Den här gruppen, som inte anses ha skyddsbehov men som saknar ordnat mottagande i hemlandet, fick tidigare oftast permanent uppehållstillstånd. Men efter ett nytt – och kritiserat – ställningstagande från Migrationsverket i somras får dessa ensamkommande flyktingbarn tillfälliga uppehållstillstånd fram tills 18-årsdagen.

Lagändringen, som regeringen kommer att lägga fram inom kort, innebär att dessa får stanna så länge de går på gymnasiet.

”Ingen vill använda barnen som bricka”

Finns det tillräckligt med stöd för den här lagändringen?

– Vi har så klart haft stora och svåra diskussioner om flyktingpolitiken och det ska vi väl ha, som med annan politik, men det här handlar ju om barn som kom före de skärpta reglerna som finns i våra skolor i dag. Och jag förutsätter att alla partier har hört de starka röster som finns, inte minst från lärarhåll och från facken, att vi måste skapa en lösning och skapa trygghet för de här barnen. Så jag förutsätter att ingen vill använda just de här barnen som en bricka i just den här diskussionen.

”Grundläggande problematik med tillfälliga uppehållstillstånd”

Om man ändå ska ge trygghet och investera i de här barnen – varför inte ge dem permanent uppehållstillstånd direkt?

– Det är ju den grundläggande problematiken med tillfälliga uppehållstillstånd som sådana men det riksdagen har bestämt är att tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregel och då har vi försökt att inom det regelverket skapa en så trygg situation för de här barnen som möjligt.

Se faktarutan längre ned för att läsa vad övriga partier tycker i frågan.

Migrationsverkets tidigare skärpning innebär att 16- och 17-åringar får tillfälliga tillstånd att vistas i Sverige fram tills de blir 18 år. De som är 17,5 får inte uppehållstillstånd, utan de får ett avvisningsbeslut som genomförs när de fyller 18.

Rädda barnen nöjda

Rädda barnen är positivt inställda till lagändringen.

– Den är ett steg på vägen. Det som är bra är att regeringen verkar ha tagit intryck från de kraftiga signalerna runtom i landet. Alla reaktioner som har kommit från så många människor i landet har gett effekt. Det visar att regeringen har lyssnat på dem, och det är bra, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, till SVT Nyheter.

Även om hon anser att mer behöver göras, är detta ett bra tecken på att något håller på att hända, menar hon.

– Även om vi menar att det är nödvändigt att helt skrota den tillfälliga utlänningslagen för barn och barnfamiljer, är ändå den här lagen ett steg i rätt riktning.

Även Lärarnas riksförbund hyllar lagändringen.

– Det är jättebra att man faktiskt har lyssnat på de massiva protesterna från framför allt lärare. Det har varit en ohållbar situation, lärare har behövt psykologhjälp för att ta sig igenom sitt arbete. Ungdomarna har mått så dåligt att de inte har kunnat ta sig upp på morgonen och det har talats om självskadebeteende. Frågan är om det räcker, men det är helt klart ett steg i rätt riktning, säger ordförande Åsa Fahlén.

SVT Nyheter söker övriga partier för kommentarer

  • Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, skriver i ett sms till SVT att Centerpartiet är positivt till lagen. ”Det är bra att regeringen har insett att något måste göras. Det är svårt att uttala sig innan hela förslaget ligger på bordet, men vi är generellt positiva till sådant som gör situationen bättre för de här ungdomarna”.
  • Moderaterna är skeptiska. ”Socialdemokraterna verkar ha gett efter för Miljöpartiets politik”, enligt Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson.
  • Vänsterpartiet tycker inte att det är tillräckligt, även om de tycker att lagändringen i grunden är bra. ”Istället för att lappa och laga borde regeringen inse att den tillfälliga lagen måste rivas”, skriver Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson.
  • Kristdemokraterna meddelar att de inte ännu har tagit ställning i frågan.
  • Sverigedemokraterna är skeptiska, även om de först vill se propositionen innan de tar ställning, meddelar Jennie Åfeldt, ledamot vid Socialförsäkringsutskottet. ”I ett initialt skede är vi däremot redan skeptiska till att inte respektera att ett nej är ett nej”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges flyktingpolitik

Mer i ämnet