Foto: TT

H&M:s försvar: ”Faller på sin egen orimlighet att vi skulle förstöra produkter vi kan sälja”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har bett H&M om en intervju eller skriftlig kommentar upprepade gånger den senaste veckan angående danska TV2:s granskande program Operation X – som i dag avslöjar att H&M varje år bränner tonvis med oanvända kläder.

Företaget har tidigare avböjt eftersom reportaget sänds först i morgon, men nu har H&M ändå skickat ett mejl till SVT Nyheter om uppgifterna.

Brännbart mode

”Att H&M:s produkter skickas till förbränning är sällsynt och görs endast när de inte uppfyller våra säkerhetskrav (när de är mögelangripna eller inte uppfyller våra strikta kemikaliekrav). Det finns ingen som helst anledning för oss att bränna andra produkter. Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle förstöra funktionsdugliga produkter som vi kan sälja”, skriver Anna Eriksson på företagets pressavdelning till SVT Nyheter.

I Sverige handlar det om 0,4 promille av det samlade sortimentet, uppger hon.

Tester visar inga tecken på bly

H&M uppger till SVT Nyheter att kläder bränts för att de är mögelangripna och för att de innehållit för mycket bly.

– Fyra oberoende tester visar resultat som är avsevärt mycket högre än gränsvärdet på bly som vi har i våra kemikalierestriktioner, säger Cecilia Strömblad Brännsten, tf miljöchef på H&M, till SVT Nyheter.

Samtidigt har journalister på TV2 fått tillgång till en del av kläderna som varit på väg att brännas och beställt tester på dem från företaget Eurofin, som är en av världens största laboratoriegrupper med verksamhet över stora delar av världen.

Labbrapporterna, som SVT Nyheter har tagit del av, visar att det inte stämmer för de testade byxorna. Som mest är blyinnehållet 12 mg/kg i en av knapparna.

”De uppmätta värdena för innehåll av bly i metalldelarna från byxorna ligger alla under gränsvärdena på 100 mg/kg i den danska blyförordningen”, slår rapporten fast.

”Har blivit angripet av mögel”

H&M uppger i sitt mejl att deras krav är striktare än lagen – 90 mg/kg. Men byxorna som skickats till förbränning ligger fortfarande långt under gränsvärdena. Företaget uppger samtidigt att de i sina tester har uppmätt betydligt högre nivåer av bly i byxor från samma parti.

”De lägger inte fram några belägg för det”, kommenterar Operation X-redaktionen. 

Det andra partiet som programmet har testat uppges av H&M ha blivit angripet av mögel. Det överensstämmer inte heller med danska TV2:s tester. Enligt redaktionen skulle det sammanfalla med förhöjda bakterienivåer i materialet.

”Vi har testat bakterienivån i byxorna och de visar en låg bakterienivå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brännbart mode

Mer i ämnet