Hackarna som tar dina filer som gisslan

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att hackare låser dina filer i datorn och kräver en lösesumma för att återställa dina viktiga dokument. Nätkriminella hittar ständigt nya sätt att pressa användare på pengar. Säkerhetsexperter varnar nu för att nya typer av så kallade ransom-trojaner dyker upp.

En trojan är ett datorprogram som ger nätkriminella tillgång till din dator. Trojanerna kan gömma sig i länkar i e-post eller i länkar på falska hemsidor som är förvillande lika de ”hederliga” bolagens webbplatser.

Så kallade ransom-trojaner är ingen ny företeelse, men de nätkriminella kommer hela tiden med nya varianter. Experter på säkerhetsföretaget BitDefender har upptäckt en ny typ av trojan, kallad Trojan.Crypt.VB.U. Det skriver Tech World

Tvingas betala

När trojanen väl har lurat sig in i användarens dator krypterar den först filerna så att de blir oläsbara. Sedan erbjuds användaren en provversion av ett program som uppges låsa upp filerna. Provversionen låser upp ett fåtal filer och användaren pressas att betala dyra pengar för fullversionen av programmet för att rädda resterande filer.

Enligt BitDefender är krypteringen som används av den aktuella trojanen relativt enkel att ta sig förbi, men de allra flesta har inte vetskap om det, utan ser sig tvungna att betala för att återfå sina filer.

Reklam

Andra ransom-trojaner använder sig av betydligt mer avancerade krypteringar och är i princip omöjliga att låsa upp utan att betala vad de nätkriminella kräver. Det finns också trojaner som inte är lika hotfulla och synbart kostsamma i sin framtoning. Drabbade användare kan till exempel tvingas genomgå långa frågeformulär med reklam för att filerna ska låsas upp. De nätkriminella tjänar då pengar på visningen av reklam.

Enligt Tech World förutspår datasäkerhetsföretagen att vi kommer att få se ännu fler typer av ransom-trojaner framöver. De senaste månaderna har det även dykt upp ett antal varianter som infekterar mobila system som Android, ett av de vanligaste operativsystemen i mobiltelefoner av avancerad modell.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

Så skyddar du dig mot trojaner

Den viktigaste åtgärden för att skydda din dator mot intrång är givetvis att ha en erkänd och uppdaterad version av ett virusprogram.

Dock kan du, trots aktuella virusprogram, ha oturen att drabbas av trojaner. Därför är det mycket viktigt att med jämna mellanrum ta kopior av datorns innehåll på externa hårddiskar eller minnen.

Skaffa dig ett tillförlitligt backup-program som automatiskt gör kopior av hårddiskens innehåll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.