Anonymous har förklarat krig mot IS och al-Qaida som hämnd för terrordåden i Paris. Janne Haldesten, cybersäkerhetsexpert och gästföreläsare, säger att terrorister möter allt hårdare motstånd på nätet. Foto: Skärmdump/privat

Hacktivismen mot terrorgrupper växer

Uppdaterad
Publicerad

Internet har blivit en allt viktigare plattform för extremistgrupper. Samtidigt växer också motståndet på nätet. Och med rätt kompetens kan även en liten grupp aktivister innebära ett hot för grupper som Islamiska staten och al-Qaida.

Internet har stor betydelse för många extremistgrupper, inte minst är det ett sätt att rekrytera nya anhängare och inge respekt.

– IT är ett veritabelt vapen i dag; Internet används både som ledningsstöd och kommunikationsplattform av ett antal terrorgrupper som för fram den bild man vill återge, säger Janne Haldesten, cybersäkerhetsexpert på Cybercom, och gästföreläsare på Högskolan Halmstad.

Terroriströrelsen IS

Jämför IS med ett företag

Och just IS har varit särskilt framgångsrika på nätet. Janne Haldestan säger att man kan jämföra extremistgruppens IT-strategi med ett företags.

– När det gäller branding och reklam är de långt framme och har en genomarbetad varumärkesstrategi där de aktivt bedriver kampanjer i olika sociala medier, som till exempel på Twitter.

”Vill sprida skräck”

Han betonar att de cyberattacker som genomförts av IS-sympatisörer inte varit av det allvarligare slaget, men de försöker ändå påvisa att förmågan finns bland annat genom överbelastningsattacker och så kallade de-facement av webbsajter, där de ersätter en sidas innehåll med sitt eget.

– IS har tagit propagandan ett steg längre, med tanke på hur de använder rörliga bilder för att sprida skräck liksom för att värva nya rekryter. De filmklipp som släppts hittills förefaller följa en strategi där de vill få personer i västvärlden att uppleva dem som kalla, målinriktade och beräknande, medan bilden av dem i Mellanöstern ska upplevas som blodig, brutal och skräckinjagande.

”Våra ord är som kulor”

Men samtidigt som terrorister vinner mark på nätet så möter de också allt hårdare motstånd, säger Janne Haldesten. Efter terrordådet i Paris förra veckan mot tidningen Charlie Hebdo meddelade Anonymous att man förklarar krig mot IS och al-Qaida som hämnd för attacken. Strax därefter slog man till mot en rad Twitterkonton och jihadistsajter. Men det finns också mindre nätverk som engagerat sig i kampen mot terrorgrupperna. SVT har pratat med en aktivist som riskerat livet för att kampanja mot IS på plats inifrån IS-kontrollerade Raqqa i Syrien.

– Vi kan inte föra en väpnad kamp mot IS så det vi gör är det enda sättet att bemöta dem. Våra ord är som kulor mot dem, säger en av medlemmarna, som kallar sig Abu Ibrahim, till SVT Nyheter.

Vapen kan slå ut en grupp – en dator ett helt land

Trots att små fredliga grupper, som den SVT har pratat med, knappast kan utgöra ett hot på marken mot IS så kan de vara ett faktiskt hot på nätet.

– En liten grupp individer med rätt kompetens och rätt resurser kan ställa till med betydligt mycket mer än en stor massa. Det blir en asymmetri. Väldigt förenklat kan man säga: Med en automatkarbin kan du slå ut 30 personer – med en dator kan du slå ut ett helt land. Man kanske är fysiskt underlägsen men har man kontroll över informationen så kan man ändå föra fram den bild man vill återge, säger Janne Haldesten.

– Det de kan göra är att slå ut radikaliseringssajter och jihadistforum. De kan kartlägga individer och samla in personuppgifter, vilken källarmoské de håller till i och så vidare. I förlängningen kan vissa grupper även förse säkerhets- och underrättelsetjänster med information.​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet