Anpassa hastighet efter underlag, tipsar Trafikverket, och varnar för att det kan vara halt hela helgen. Foto: TT

Halkan fortsätter i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Flera trafikolyckor inträffar i vintervädret. Utanför Vingåker i Sörmland omkom tre personer när två bilar frontalkrockade på lördagen. Enligt Trafikverket får man räkna med risk för halka i hela landet.   

Ännu en olycka inträffade i Sörmland då en person fick föras till sjukhus sedan en bil voltat utanför Flen. Polisen beskriver väglaget på platsen som ”mycket halt”.  Även på flera andra ställen i landet orsakade halkan olyckor.

Det är omslaget till kallare väder som gör att halkrisken ökar.

– Man får räkna med halka i stort sett hela landet. Det är ju den årstiden, säger Denny Josefsson, presskommunikatör på Trafikverket, och tillägger att det väntas minusgrader i stort sett hela landet.

Anpassa hastigheten

Dessutom har det fallit det snö på många håll.

– Att det snöar ökar halkrisken men samtidigt brukar snöfall dämpa hastigheten i trafiken, säger Denny Josefsson till SVT Nyheter.

Han säger att risken för halka kommer att bestå över åtminstone hela veckoslutet.

– Anpassa hastigheten efter förhållandena, är Denny Josefssons uppmaning till bilisterna.

Vanlig vinter

Det lätta snöfallet klingar av mot lördagskvällen. I och med att det klarnar upp faller också temeraturen.

– Jag brukar kalla den har typen av väder för ”allmänhetsvinter”, vanlig vinter, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Enligt Per Stenborg blir vädret i stort sett likadant under söndagen men i och med att det klarnar upp kommer temperaturen att falla.

– Mot eftermiddagen kommer en front in över landet från öster med mera snö. Minusgraderna består men det blir inte särskilt mycket nysnö, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.