Hambraeus: ”En uppfriskande debatt”

Uppdaterad
Publicerad

I ärlighetens namn var det ganska få riksdagsledamöter som hoppade över lunchen för att lyssna på Annie Lööfs anförande. 

Vid det laget hade de stora bataljerna mellan socialdemokraternas Mikael Damberg och moderaternas Fredrik Reinfeldt  redan avverkats.

Uppfriskande debatt

Men Annie Lööf har rätt. Det var en ganska uppfriskande debatt med tydliga skillnader.

Och partiledaren Stefan Löfvens stand-in här i riksdagen, Mikael Damberg, fullföljde sin plikt med väl godkänt. Och hans budskap? Underkänt för regeringen. 

Regeringen sänker krogmoms och bolagsskatten, alltmedan de struntar i skolan och de unga, var Dambergs huvudpoäng.

Men han ville inte, eller kunde inte, svara på alliansledarnas återkommande fråga om hur höjda arbetsgivaravgifter för unga inte också skulle leda till färre jobb för unga.

Påminde om krisen

Statsminister Fredrik Reinfeldt påminde om krisen i omvärlden som en förklaring till att jobben inte har blivit fler. Andemeningen var att regeringen under förutsättningarna varit framgångsrik. Inte minst de unga kan tacka regeringen. för att de har ett jobb.

Och Mikael Damberg blev hårt attackerad för en avsaknad på en tydlig ekonomisk politik. Så hårt attackerad att när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson gick till attack mot regeringens a-kasse-politik, så blev han kallad ”dagens sosse” av självaste statsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.