Kommunpolitikern Elias Hanna har lämnat Moderaterna för Centerpartiet sedan Anna Kinberg Batra gjorde sitt utspel om att samtala med Sverigedemokraterna. Foto: TT/Henrik Montgomery/SVT/Oscar Fries

Han har lämnat M: Jag är besviken

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna verkar slitas isär. Väljarflykten till Sverigedemokraterna bara fortsätter samtidigt som allt fler söker sig till Centerpartiet. En av dem som bytt helt är kommunpolitikern Elias Hanna i Solna och det var partiets öppning till Sverigedemokraterna i januari som var orsaken.

– Ja, jag är besviken. Jag gick med 2004 och då var det under Reinfeldts period. Det var något helt annat, det var humanism, det var öppna gränser, det var EU, säger Elias Hanna till Agenda.

Bytte från M till C

Efter 13 år som aktiv moderat i Solna har Elias Hanna blivit centerpartist. Det var utspelet från Anna Kinberg Batra i januari som blev droppen. När Moderaterna, utan stöd av resten av alliansen, bytte fot. Nu ville man både samtala med SD och fälla regeringens budget med deras hjälp.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Läs mer: Bakom kulisserna på M-krisen 

Krävde Kinberg Batras avgång

Utspelet i januari var också orsaken till att Moderaternas gruppledare i Sollefteå, Kerstin Franzén, blev bland de första att kräva Anna Kinberg Batras avgång i veckan.

– Det är förstås drastiskt att kräva en partiledares avgång ett och ett halvt år före valet, men för att kunna återfå sympatier som vi har haft, tror jag att man måste göra en kursändring och det tror jag blir svårt för Anna Kinberg Batra efter hennes utspel, sade Kerstin Franzén i P1 Morgon.

Också före detta moderaten Elias Hanna tror att det blir svårt för Anna Kinberg Batra att sitta kvar:

– Om de ska gå med alliansen och driva alliansens frågor tror jag att det blir svårt.

Närmar sig katastrofsiffror

I opinionsmätningar närmar sig Moderaterna katastrofsiffrorna från valet 2002. Partiet gick som bäst med Fredrik Reinfeldt och Nya Moderaterna i valen 2006 och 2010. Även om före detta Moderatledaren Ulf Adelsohn påpekar att han också hade ett bra valresultat på 1980-talet.

Förre Moderatledaren Ulf Adelsohn. Foto: SVT/Oscar Fries

Adelsohn håller med om att Anna Kinberg Batra inte lyckades med sitt utspel i januari:

– Ja, det blev inte särskilt bra redovisat, eller det kom inte fram bra. Det var väl inte heller tillräckligt väl förankrat hos de andra partierna och det blev ett problem i den delen. Sedan har väl Anna haft svårt att komma loss men det tar sin tid det där. Det är inget lätt jobb kan jag säga, konstaterar han.

Adelsohn: DÖ största misstaget

Det största misstaget begick Anna Kinberg Batra enligt Ulf Adelsohn precis när hon tillträdde som partiledare. När hon kom överens med de andra partierna om hur Sverigedemokraterna skulle kunna hållas ute. Ett misstag som skymmer all annan politik, och som är orsaken till att förtroendet sjunker i paradfrågor som ekonomi och jobb:

– Jag skulle aldrig i livet varit med om Decemberöverenskommelsen. Jag sade liksom andra företrädare och äldre moderater: Det var fullständigt fel. Den har hon fått lida för och den är ju ett arv efter Reinfeldt som har varit till väldigt stor skada för Anna. För hon kom in med den och fick på det sättet en väldigt dålig start. Det har varit svårt för henne och när hon sen skulle ta sig ut ur den… Det är väl alla överens om att det blev inte så lyckosamt, säger Ulf Adelsohn.

Blöder åt två håll

Moderaterna blöder nu åt två håll. Sedan valet har 16 procent av kvinnorna gått till Centerpartiet, medan tio procent gått till Sverigedemokraterna. Bland de moderata männen har 15 procent gått till Sverigedemokraterna och 13 procent till Centerpartiet. Moderaterna dras isär.

– När jag hoppade av för sex-sju veckor sedan sade jag att ett parti med Anna Kinberg Batra och den här ideologin som man driver nu – det är ett 15-procentsparti, säger Elias Hanna.

– Hon vill samarbeta och skaka hand med Sverigedemokraterna och skriva Sveriges nya framtid och då vill jag inte vara med.

Reportage i Agenda söndag 26 mars kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. Studiointervju med partiledaren Anna Kinberg Batra. Se programmet här, direkt eller i efterhand.

Fakta: Väljarströmmar från Moderaterna

Enligt Novus senaste opinionsmätning för SVT i mars fortsätter Moderaterna tappa väljare och Sverigedemokraterna är nu näst största parti.

Novus har för Agendas räkning undersökt till vilka andra partier de moderata väljarna från valet 2014 har gått. Så här ser väljarströmmarna ut:

Män:

61,3% av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på M

15,3% av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på SD

13,2% av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på C

5,9% av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på L

2,0% av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på S

1,2 % av de män som röstade på M i valet skulle idag rösta på KD

Kvinnor:

64,8% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på M

16,4% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på C

9,8% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på SD

4,9% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på L

2,3% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på S

0,7% av de kvinnor som röstade på M i valet skulle idag rösta på KD

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet