Han har slutat helt med tillsatt socker

Uppdaterad
Publicerad

En av dem som tagit larmen om det farliga sockret på allvar är Maximillian Lundin. Han och hans familj har helt och hållet slutat med tillsatt socker.

Hemma hos Maximillian Lundin finns inget lördagsgodis. Här är det frukt och nötter som gäller. För drygt ett år sen bestämde han sig för att införa totalstopp på socker.

– Skillnaden mot hur jag mådde förr är gigantisk. Framför allt har eftermiddagströttheten och hungerkänslan försvunnit, säger han.

Hans sockervägran ofta uppfattas som kontroversiell. Den väcker inte minst frågor om hur han gör med barnen.

Problem på jobbet

Genom att baka eget, sockerfritt, och att skicka med barnen matlådor får de inget sockersug, säger han. De vet inte om kicken de missar.

– Vi har sagt till dem att socker inte är bra för deras små kroppar. Det säger de också själva om man frågar dem.

Men att utesluta sockret är inte helt okomplicerat för Maximillian Lundin, eftersom han jobbar som kock. I sitt yrke måste han provsmaka även bakverken.

– Visst slinker det ner något varje dag, men jag spottar ut nittio procent av allt, säger Maximillian Lundin.

”Finns inga argument”

Från att, varje dag, ha ätit kakor njuter han i dag av den nya favoriten grovt rågbröd med jordnötssmör och mjölksyrade morötter.

– Det finns ju inget argument för att äta socker. Det finns ju ingenting som heter ”jag måste äta mer socker för att jag mår så här”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.