Tommi Uurtonen reste genom Afrika tillsammans med Johan Gustafsson. Foto: Privat

Han reste med kidnappade Johan Gustafsson i Afrika – tackar myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

När nyheten om att den kidnappade Johan Gustafsson hade släppts kunde hans reskamrat knappt tro att det var sant.

– Det är helt fantastiskt, jag är så otroligt glad, säger Tommi Uurtonen som reste genom Afrika tillsammans med Johan Gustafsson.

Deras resa började den 5 oktober 2011. I en videodagbok de lagt ut på nätet syns familjen vinka adjö till Tommi och Johan med orden: 

– Ta hand om er, vi älskar er.

Svensk man kidnappad i Mali

Då var det ingen som kunde förutspå den mardröm som väntade Johan Gustafsson.

– Vi hade pratat om många olika scenarion som skulle kunna inträffa; olyckor, haverier, rån och så vidare. Men just kidnappning var inget vi tänkte på då, säger Tommi Uurtonen.

LÄS MER: Kidnappades 2011 – detta har hänt

Från Värnamo till Afrika

Färden gick från Johans föräldrahem i Värnamo genom de småländska skogarna och vidare in i Danmark, Tyskland, Frankrike och Spanien. De åkte via Gibraltar och efter totalt tolv dagar hade de nått Afrika.

– Så då har vi passerat gränsen, säger Johan Gustafsson i ett videoklipp.

– Jag minns att det var en härlig känsla, vi hade så mycket spännande att se fram emot, säger Tommi Uurtonen.

Under resans gång höll de sig ständigt uppdaterade med Utrikesdepartementets rekommendationer och andra säkerhetsråd om situationen i området.

– Det kändes inte osäkert, vi träffade trevliga människor längs hela vägen. Man får rutin när man reser på det där sättet, säger Tommi Uurtonen.

Delade på sig

De åkte längs med Afrikas nordvästra kust men valde bitvis olika vägar.

– Vi delade på oss ibland eftersom vi hade olika intressen och jag var mer intresserad av terrängkörning, säger Tommi Uurtonen.

När de kom till Mali slog Johan Gustafsson följe med en annan grupp. Tommi valde en väg som gick snabbare.

– Jag kom före Johan till Timbuktu. Allt var väldigt lugnt, jag kunde aldrig tro att någon kidnappning skulle ske där, vad jag vet har det inte hänt i modern tid, säger Tommi Uurtonen.

Han bestämde sig för att åka tillbaka till deras basläger samtidigt som Johan och den andra gruppen skulle besöka Timbuktu. De hade bestämt att stanna några dagar för att utforska staden.

Men det var då det otänkbara hände. Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson samt en britt/sydafrikan och en nederländare. En tysk man som gjorde motstånd sköts ihjäl.

LÄS MER: Dumpades i öknen

– Frun till en i den gruppen ringde och berättade att Johan och de andra hade kidnappats, hon sa att de hade blivit kidnappade, säger Tommi Uurtonen.

Han var då omkring en timme från Timbuktu.

Ringde till Johans pappa

– Det var helt overkligt. Det första jag gjorde var att ringa Johans pappa, vi hade sagt att vi skulle göra det om något hände den andre av oss, säger Tommi Uurtonen.

Sedan dess har det gått fem år och sju månader.

– Jag har tänkt på Johan nästan varje dag, det finns alltid med en, säger Tommi Uurtonen.

Polisen och myndigheterna har manat till att de ska ha tålamod.

– De har sagt att den här typen av processer kan ta tid. Jag är mycket tacksam för allt de gjort för oss, från dag ett har det verkligen känts som att alla inblandade har brytt sig, säger Tommi Uurtonen.

Johan Gustafsson landade på Arlanda i går, sedan dess har han umgåtts med familjen.

– Jag hoppas vi ska ses så fort han hunnit landa lite, då ska jag säga välkommen hem, säger Tommi Uurtonen.

LÄS MER: Johans mamma: Underbart!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk man kidnappad i Mali

Mer i ämnet