Kjell Asplund ska utreda omständigheterna när tre patienter genomgick luftstrupsoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Foto: TT

Han ska granska Karolinska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset har utsett professor Kjell Asplund som extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären, uppger sjukhuset för TT.

Karolinska universitetssjukhuset har utsett professor Kjell Asplund som extern granskare i den så kallade Macchiarini-affären, uppger sjukhuset för TT.

Kjell Asplund är professor emeritus i medicin samt ordförande i Smer, Statens medicinsk-etiska råd. Han har även varit generaldirektör för Socialstyrelsen. Asplund ska själv utse de experter som ska ingå i utredningen som finansieras av Stockholms läns landsting.

Macchiarini-skandalen

Kjell Asplund ska utreda omständigheterna när tre patienter genomgick luftstrupsoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset 2011 och 2012. Två av patienterna dog och den tredje, en turkisk medborgare, vårdas fortfarande i USA i väntan på en transplantation av en donerad luftstrupe.

– Mitt uppdrag är att ta reda på vad som hänt och se om det finns några lärdomar att dra av det och i så fall föreslå förbättringar, säger Asplund.

Ändrade sig

– Vad blir din första åtgärd?

– Jag ska utse en grupp som alla ska hämtas utanför sjukhuset. Den ska innehålla en jurist som är duktig på hälso- och sjukvård, en patientrepresentant och en erfaren chefläkare, säger Kjell Asplund.

Till en början skulle granskningen av operationerna ledas internt, av sjukhusets chefläkare Nina Nelson Follin. Men efter bitsk kritik ändrade sig sjukhuset och uppgav att granskningen skulle bli helt extern.

– Vi fick många kloka synpunkter och det blir bättre så här. Kjell Asplund är en auktoritet med en extraordinär kompetens. Det finns ingen bättre, säger Nina Nelson Follin.

Efter operationerna, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini, vid tiden anställd på sjukhuset, väcktes frågor om var gränsen går mellan sjukvård och forskning. Bland annat saknades etiskt tillstånd, något som förklarades med att det handlade om sjukvård, inte forskning.

Ytterligare utredning

Efter operationerna, som leddes av kirurgen Paolo Macchiarini, vid tiden anställd på sjukhuset, väcktes farhågor om forskningsfusk. Dessutom saknades etiskt tillstånd, något som fick Vetenskapsrådet att dra tillbaka forskningsmedel till kirurgen.

En utredning av Macchiarinis verksamhet pågår även vid Karolinska institutet där Paolo Macchiarini fortfarande är anställd som professor. Denna utredning leds av juristen Sten Heckscher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet