Genom bättre planering kan de allra flesta svenskar sänka sina matkostnader rejält. Det menar dietisten och föreläsaren Hanna Olvenmark.
– För mig handlar inte billig mat om att göra avkall på saker utan om att göra dem på ett annat sätt. Jag tycker att det är kul att vara snål om man får säga så, säger hon till SVT Nyheter.
”Fint att vara resurssnål”
Genom att förmedla recept som lämpar sig för billiga matlådor har hon etablerat sig som en flitigt anlitad föreläsare och skaffat sig en växande följarskara på sociala medier.
– Jag får väldigt fin respons, många som tackar för att de får hjälp i vardagen. Många tycker också att det kan vara fint att vara lite resurssnål, jag gör det legitimt att ha den livsstilen. Det behöver inte betyda att man är en tråkig person.
Hanna Olvenmark uppskattar sina egna matkostnader till cirka 1 500 kronor i månaden och förklarar att det finns många knep för att dra ner på matkontot.
– Det kan vara att ta hand om rester och ha koll på vilka grönsaker som är i säsong.
I videon delar hon med sig av sina fem bästa tips för att sänka matkostnaderna.